Omslagsbild: Mary

Utgivningsdatum: 2015-08-17
Recensionsdatum: 2015-09-07
ISBN: 978-91-1-306482-6

Mary

Jag fyller lapparna med ord som kvinnorna mumlar sotiga böner i kyrkan. Så länge ett följs av ett annat känner jag ingen rädsla, ingen ånger. Då fler inte ryms hamnar lappen bland de övriga i tennasken som jag fick vid begravningen. Där ligger de tätt packade och ändå åtskilda, som vore de granatäppelkärnor trots att de inte liknar sådana det minsta. Ibland undrar jag vad jag håller på med, sedan förstår jag att jag inte har något val. Det här kommer att låta konstigt, men jag är den enda som kan berätta hur jag dog.

Mary P. är 23 år gammal och studerar arkitektur i ett land regerat av militären. Hon har en pojkvän som är politiskt aktiv och planerar en revolt. En novembernatt 1973 grips hon för statsfientlig verksamhet. Under tretton dygn hålls hon på säkerhetstjänstens beryktade högkvarter, stället med Himlen och Minus Två. Sedan skickas hon, några andra kvinnor och en pojke till en fängelseö. De skall städa inför ankomsten av nya fångar. Tillvaron är utsatt, samhörigheten det enda de kan lita på. Till slut återstår bara frågan: Vem bestämmer över ett liv?

Aris Fioretos nya roman är en passionshistoria om en ung människas frihetslängtan, en berättelse om politiskt våld och kvinnors gemenskap. Men framför allt handlar den om en kropp - dess smärta och åtrå, dess längtan och hemligaste förvandlingar.

Mer om författaren
200 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2015
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: oktober 2016
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2015
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Maria Salah
Utgiven: oktober 2019
"Välskrivet porträtt av förtryck"
norran.se
"Aris Fioretos roman är en rasande skickligt skriven och noga genomkomponerad roman som visar hur makthunger, våld och förtyck sätter outplånliga spår i människors liv."
svenska.yle.fi
"'Mary' är en av de starkaste svenska romaner jag läst på mycket länge." /Norra Skåne
"Det här är en klar fyra, det är en underbar roman och jag tycker att man ska läsa den." Yukiko Duke, Gomorron Sverige
www.svtplay.se

Aris Fioretos är författare till en rad hyllade romaner. Han har bland annat översatt Friedrich Hölderlin och Vladimir Nabokov till svenska och erhållit många utmärkelser, däribland Samfundet De nios Stora pris och Sveriges Radios Romanpris två gånger. Sedan 2011 är han vicepresident av Tyska akademien.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.