Omslagsbild: Världens sista kväll

Utgivningsdatum: 2015-09-03
Recensionsdatum: 2015-09-21
ISBN: 978-91-1-306493-2

Världens sista kväll

Gömda på ett tåg tar sig Simos och hans vän Aristidis till Sverige i slutet av sjuttiotalet. De är båda barn till grekiska partisaner som efter inbördeskrigets slut på fyrtiotalet fick asyl i det kommunistiska Ungern. Under ett liv i utanförskap har de drömt om ett liv på andra sidan järnridån. Nu är de framme.

Men hur den där drömmen egentligen ska bli verklighet har Simos ingen aning om. Han blir mottagen på ett märkligt kyligt men artigt svenskt vis och skaffar sig så småningom en familj och ett hyggligt liv i Lund. Hans innersta önskan att bli en hyllad författare eller filmregissör vill aldrig förverkligas, trots hans ansträngningar.

Långt senare försöker hans son skriva honom till liv igen. Genom en komplex väv av perspektiv skildrar han hur Simos drömmar och förhoppningar landar i en relativt trygg men inte särskilt lycklig tillvaro.

Mer om författaren
207 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2015
"Komprimerad tragedi om det nya livet i Sverige" /DN "Flyktvägen går via Italien till Malmö. På vägen dit ligger vännerna inklämda i ett mörkt utrymme ovanför toaletten i ett tåg, i två dygn, utan vetskap om vad klockan är eller när de är framme. Det är en av bokens starkaste scener och ännu en påminnelse om det absurda i att det - också i dag - bara är ett fåtal som kan röra sig fritt över Europas gränser."
"'Världens sista kväll' är en stark, gripande och vemodig text." /GP
"Debutromaner med olika decenniers flykt" Har det blivit en egen litterär genre, det post-erinrade skrivandet?Li Eriksdotter Andersson skriver om två debutromaner, Dimitris Alevras Världens sista kväll och Duraid Al-Khamisis Regnet luktar inte här (Atlas).
www.skd.se
"Det är oerhört välskrivet - i meningen grundat, genomlevt och språkligt skimrande. /.../ Det här skulle kunna vara början på ett riktigt intressant författarskap."
sverigesradio.se

Dimitris Alevras, f. 1981, debuterade 2015 med den kritikerrosade romanen Världens sista kväll. 2018 gavs Mannen i rummet ut.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.