Omslagsbild: Boktjuvarna

Utgivningsdatum: 2015-09-02
Recensionsdatum: 2015-09-23
ISBN: 978-91-1-306532-8

Boktjuvarna

Jakten på de försvunna biblioteken
Kvällen den 10 maj 1933 lystes hela Tyskland upp av bokbål. På Opernplatz i Berlin hade 40 000 människor samlats för att lyssna på nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels flammande tal, där han förklarade att elden markerade slutet för Weimarrepublikens dekadenta kulturliv. Böcker av Marx, Mann, Brecht och Hemingway blev lågornas rov.

Bakom bokbålen finns dock en annan, mer okänd berättelse: den om hur nazisterna plundrade tusentals bibliotek och stal miljontals böcker i de ockuperade länderna. Två fruktade män, SS-ledaren Heinrich Himmler och naziideologen Alfred Rosenberg, tävlade om att lägga under sig Europas litterära arv. Himmler samlade till ett enormt bibliotek om "rikets fiender" på SS-högkvarter i Berlin. Ideologen Alfred Rosenbergs plan var än mer ambitiös - att lägga grunden för ett helt nytt nazistiskt forsknings- och högskoleväsende. Där skulle Tredje rikets framtida ledarelit fostras och en rad nya forskningsinstitut inrättas för att rättfärdiga erövringar och folkmord på judar, romer och politiska fiender.

I Boktjuvarna berättar Anders Rydell om ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Han har rest över den europeiska kontinenten i tjuvarnas spår på jakt efter de försvunna biblioteken och de stulna böckernas ovissa öden.

Några pressröster:
"Framställningen har gestaltande driv och saklig stringens. Boktjuvarna är, liksom Plundrarna, ett historiskt reportage av yppersta kvalitet."
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

"Det är en fascinerande och bitvis oberättad story om historiens största bokstöld."
Jan Eklund, Dagens Nyheter

"Precis som med den förra boken går det även den här gången bara att lovorda Rydells skickliga arbete som har resulterat i en bok som går att läsa som ett slags bildningsthriller."
Niclas Sennerteg, Borås Tidning
Mer om författaren
129 kr Bok - Storpocket
Utgiven: september 2016
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2015
149 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Björn Wahlberg
Utgiven: oktober 2015
"Ett historiskt reportage av yppersta kvalitet." /Sydsvenskan
"Anders Rydell har skrivit en lika skakande som spännande bok om nazisternas plundringar av Europas bibliotek, ett gigantiskt attentat mot kulturarvet." "Precis som med den förra boken går det även den här gången bara att lovorda Rydells skickliga arbete som har resulterat i en bok som går att läsa som ett slags bildningsthriller."Niclas Sennerteg
www.bt.se
"Det är en fascinerande och bitvis oberättad story om historiens största bokstöld."
www.dn.se
"Rydells bok är fängslande lektyr." "Rydells bok är fängslande lektyr. Som läsare får man följa honom på hans resor genom Europa och ta del av hans möten, inte bara med experter utan också med efterkommande till nazisternas offer. /.../”Boktjuvarna” är en personlig, välskriven och mycket informativ bok med utförlig notapparat och åskådligt bildmaterial. Den fyller en stor forskningslucka och man kan hoppas att den, liksom ”Plundrarna”, kommer att översättas till många språk."Barbro Eberan (fil dr i germanistik och författare, aktuell med boken "Brunt arv. Skuldfrågan efter Tysklands återförening 1990", Carlsson)
www.svd.se

NYHETER

Anders Rydell tilldelas Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris för 2018

Genom sina böcker Plundrarna och Boktjuvarna har Anders Rydell belyst några av 1900-talets stora kulturhistoriska skeenden.

Foto: Natanael Johansson
Se fler nyheter

Anders Rydell, född 1982, är författare, journalist och kulturchef för Hallpressens tidningar. Han debuterade 2008 och har sedan dess utkommit med en rad uppmärksammade böcker, däribland Piraterna – De svenska fildelarna som plundrade Hollywood (2009), Noll Noll – Decenniet som förändrade världen (2010) och Broilers – De nya makthavarna och det samhälle som formade dem (2014).

2013 utkom han med den kritikerhyllade Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter som nominerades till Augustpriset 2014. Boken har även fått internationell uppmärksamhet och översatts till tio språk.

Anders Rydell var mellan åren 2008 och 2015 chefredaktör på tidskriften Konstnären. Sedan 2019 är han chefredaktör för tidsskriften Författaren.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.