Omslagsbild: Den trettonde funktionen

Utgivningsdatum: 2015-10-13
Recensionsdatum: 2015-11-02
ISBN: 978-91-1-306685-1

Den trettonde funktionen

Det stora riket Dômweld ligger öde. De Nya seraferna går under den närmast gudomlige härföraren Ambrogael från seger till seger. Mänskligheten tycks vara dömd. Men bland ruinerna av den gamla världen finns en motståndsstyrka, ledd av Nymwë, en gång palatsets bibliotekarie, nu härdad krigare.

Trots framgångarna är seraferna ännu inte de perfekta väsen Ambrogael hoppats. Han blir besatt av att finna den trettonde funktionen, som kan göra honom och andra serafer fullkomliga, och av att betvinga Världsmaskinen, ödets stora mekanik.

Hans gamle vän general Kwanzo har desillusionerad dragit sig undan världen. Men när Zháliu, tidigare agent vid säkerhetspolisen, övertygar honom om att de kan ställa allt till rätta igen om de hittar funktionen, tar han åter upp kampen vid hennes sida. Tillsammans måste de konfrontera sin moraliska skuld och de dödas blodlösa skuggor - och möta forna vänner som fiender.

Den trettonde funktionen handlar om de eviga frågorna om den fria viljan, ödet och döden och är andra delen i Ola Wikanders romanserie Stjärnan, gryningens son.

Mer om författaren
206 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2015
39 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2015

SENASTE RECENSIONERNA

"Förtätad kamp mellan ont och gott" "Man får inte ha bråttom att läsa "Den trettonde funktionen". De förtätade och svarta miljöskildringarna kräver tid för att bli bilder i det egna huvudet och de komplexa gestalterna måste mentaliseras på hög nivå. Men då blir också romanen läsvärd och underhållande. Kampen står mellan olika tider, mellan nytt och gammalt. Kanske finns det många allegorier i Ola Wikanders berättelser. Kanske är han själv en del av dem, som de döda språkens försvarare."Jakob Carlander
www.corren.se

Ola Wikander, född 1981, är författare, doktor i Gamla testamentets exegetik och lärare i klassisk hebreiska. Han har tidigare gett ut böcker om antika språk (t.ex. I döda språks sällskap – nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2006 – och Ett träd med vida grenar: de indoeuropeiska språkens historia) och forskat om torkesymbolik i Gamla testamentet och i kilskriftstexterna från Ugarit i Syrien.

Ola Wikander började studera latin på allvar när han var 13 år. Snart följde grekiska, gotiska och oskiska. I dag behärskar han ett dussin döda språk och ett antal levande.

Han har också givit ut fantasyromanen Serafers drömmar och den historiska romanen Poeten och cirkelmakaren, den senare tillsammans med sin far Örjan Wikander.

Priser och utmärkelser:

Letterstedtska översättarpriset av Kungliga Vetenskapsakademien 2005 Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen 2006

Ola läser ur Serafers drömmar:

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.