Omslagsbild: Marie-Louise

Utgivningsdatum: 2015-08-21
Recensionsdatum: 2015-09-14
ISBN: 978-91-1-306702-5

Marie-Louise

Marie-Louise är syster till Carl-Fredrik Hill. Hon är tre år yngre än han och i ungdomen delar de intresset för måleriet, men när Carl beger sig till Stockholm och sedan också Paris för att måla, blir hon kvar hos familjen i Lund. Först efter broderns psykiska sammanbrott får Marie-Louise tillåtelse att resa till Paris för att hämta hem sin bror. Paradoxalt nog blir detta Marie-Louises första riktiga möjlighet att ge sig ut, komma bort från det instängda huset på Skomakargatan.

I Paris möter hon Wilhelm, Carls vän och kollega, och mötet med honom och den brusande staden kommer att prägla resten av hennes liv. Det gör också de tavlor med blommande fruktträd som hon hittar i Carls övergivna ateljé. Marie-Louise både skräms och lockas av dem, de utstrålar något hon själv längtar till och förvägras i sitt eget liv. Men förebådar de också det sammanbrott och den sjukdom han sedan ska leva instängd i resten av sitt liv?

Kring berättelsen om dessa få veckor i Paris med Wilhelm och de plågsamma besöken hos Carl på sjukhuset i Passy, väver Kerstin Norborg in minnen från Marie-Louises barndom och senare liv som hustru och mor i en borgerlig miljö i Stockholm.

Det är en laddad, poetisk text med starka bilder som påminner om Hills målningar.

Mer om författaren
200 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2015
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2015
"Med Norborgs lågmälda, stämningsfulla prosa blir "Marie-Louise" en svårmodigt skimrande pärla om en av dessa historiens alla åsidosatta systrar."
www.hd.se
Kerstin Norborg medverkar i SR Kulturreportaget 30 minuter in i sändningen.
sverigesradio.se
"Mästerligt kvinnoporträtt" /Vi Läser "Det här är ett mästerligt kvinnoporträtt och en tät skildring av ett nära, komplicerat syskonförhållande som dröjer kvar länge i läsaren."
"Kerstin Norborg har skapat ett kvinnoporträtt som berör."
www.corren.se

Kerstin Norborg är född 1961, uppvuxen i Lund, och idag bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1994 med diktsamlingen Vakenlandet och har sedan dess publicerat diktsamlingar, noveller och romaner. Debutromanen Min faders hus (2001) blev en stor kritiker- och läsarframgång och nominerades till Augustpriset. Hennes senaste roman Marie-Louise utkom 2015.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.