Omslagsbild: Den svenska arkitekturens historia 1800-2000

Utgivningsdatum: 2015-09-03
Recensionsdatum: 2015-09-23
ISBN: 978-91-1-306705-6

Den svenska arkitekturens historia 1800-2000

Vinnare av Stora fackbokspriset 2015!

I detta verk är det arkitekturen som berättar historien om Sverige. Byggherrar och arkitekter, stilhistoria och byggnadsteknik sammanvävs med social utveckling och ekonomiska konjunkturer från den begynnande industrialiseringen fram till dagens nyliberala postindustriella samhälle. Vi möter 1800-talets entreprenörer, deras bostadshus i rik stilflora och funktionella fabriker fram till det tidiga 1900-talets Jugendstil med elektricitet och andra tekniska nyheter.

Samtidigt med att det moderna Sverige börjar finna sina demokratiska former inleds en period då svensk arkitektur får internationell uppmärksamhet med Ragnar Östbergs Stockholms Stadshus, 1920-talets eleganta nyklassicism, Swedish Grace, och funktionalismens 1930-tal, då de sociala folkhemsfrågorna kommer i centrum. Efter andra världskriget gestaltas framstegstron av ett allt mer storskaligt byggande i International Style som varar fram till citysaneringarnas och miljonprogrammets tid kring 1970. Boken avslutas med arkitekturen idag, den som kommer att bli vårt bidrag till framtidens arkitekturhistoria.

Samtidigt utges samme författares Den svenska arkitekturens historia 1000-1800. Tillsammans är de två böckerna den första heltäckande översikten över svensk arkitektur genom tiderna.
 

Mer om författaren
349 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015

SENASTE RECENSIONERNA

"Fredric Bedoire har sammanställt tusen år av svensk arkitekturhistoria i två praktband. Det är en folkbildande bragd och det senaste årets bästa fackbok, tycker Birgitta Rubin."
www.dn.se
"En gedigen och auktoritativ arkitekturhistoria, grundad på ett personligt vetande av imponerande omfång" /SvD
Fredrik Bedoire listar 15 fantastiska byggnader som rivits
www.svd.se
Han sammanfattar svensk arkitekturhistoria – Kulturnyheterna träffar Fredrik Bedoire "Arkitekturen berättar om samhällets mentalitet och tidens dramatik speglas i husen. Det säger författaren till de första böckerna om den svenska arkitekturhistorien, Fredric Bedoire."
www.svtplay.se

Fredric Bedoire är landets mest mångsidige och produktive arkitekturhistoriker, känd för sin förmåga att levandegöra arkitekturens historia för generationer av arkitekter och intresserad allmänhet. Som professor i ämnet var han under åren 1978–2012 lärare vid Tekniska Högskolan och från 1992 vid Konsthögskolans arkitekturskola.

Hans skrifter omfattar allt från slott och kyrkor till fabriker och arbetarbostäder, i ett brett tidsspann. Till hans 20-tal böcker hör Augustnominerade Guldålder – slott och politik i 1600-talets Sverige, Ett judiskt Europa – kring uppkomsten av en modern arkitektur 1830–1930 (även utgiven i New York) och Hugenotternas värld – från religionskrigens Frankrike till Skeppsbroadelns Stockholm (även utgiven i Paris-Genève); hans senaste bok är översikten Restaureringskonstens historia.

Fredrik Bedoire har hedrats med Svenska Akademiens Hirsch-pris, Samfundet Sankt Eriks hedersplakett, Stockholms Byggnadsföreningens Olle Engkvistmedalj och arkitekternas kritikerpris. Han tilldelades Stora fackbokspriset 2015 för Den svenska arkitekturens historia, ett praktverk i två band.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.