Omslagsbild: Den nya husmanskosten

Fotograf: Magnus Skoglöf
Utgivningsdatum: 2015-09-03
Recensionsdatum: 2015-09-23
ISBN: 978-91-1-306713-1

Den nya husmanskosten

Vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 i kategorin "À la carte - "Best Chef Books".

Nästan var femte matkasse som vi köper bärs ut och slängs i soporna. Det innebär att vi slänger omkring 25-75 kilo helt felfri mat per person och år i Sverige.

Här tar Paul Svensson oss med till sin mormors sätt att tänka och laga mat, långt innan vi slängde en stor del av maten, långt innan vi struntade i att göra middag på rester och långt innan vi gick till frysdisken för att köpa färdiglagad potatisgratäng och djupfrysta fiskpinnar.

Förr i tiden var man van vid med begränsat utbud och plånbok vilket skapade en högre form av kreativitet och närvaro. Sparsamhet var en dygd och det fanns inget som hette rester, det var byggkomponenter till morgondagens hyllning till måltiden för att skapa nya gastronomiska höjder. Detta var en föregångare till vad vi idag vill kallar "upcycling".

"Att leva och verka i nuet med ena örat mot marken och ena ögat mot horisonten är min livsideologi och det tror jag att min mormor och mamma håller med om."
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"En väl genomtänkt och smart kokbok ..." /Hemmets Journal
"Klimatsmart upplägg där du planerar för två middagar i taget." /Hus & Hem
"Klassisk husmanskost, ofta baserat på att dagens rester blir morgondagens mål." /ELLE Mat & Vin
"Inget matsvinn i Svenssons kök!" /Ulf Elfving "Den glade TV-kocken Paul Svensson har skrivit en skön bok om den nya husmanskosten, där han tar ut svängarna ett varv extra utan att tappa det traditionella. Vad sägs om oxbringa med rotfrukts- och tryffelkräm? Eller mörkokt kalvkött med dillkräm? Väldigt bra är Paul Svenssons tips om hur man tar vara på sånt som alltför ofta går ner i komposten eller soppåsen: blad och mittstock på blomkålen t.ex. Inget matsvinn i Svenssons kök!"

Paul Svensson är en av Sveriges främsta kockar med över ett decenniums erfarenheter som kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Han har även utmärkt sig med en femteplats i 2003 års kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon, där de bästa kockarna i världen utses. Han är också en välkänd tv-kock och föreläser om mat, gastronomi och om mat för alla sinnen och är aktuell som matkreatör för restaurangen på Fotografiska.

Paul Svensson belönades av Måltidsakademien 2010 för sin bok Paul grillar, i kategorin "Speciallitteratur – metod" med motiveringen:

"Vill man få extrafräs på sitt grillande är detta rätta hjälpmedlet. I en genre man trodde var slocknad eldar Paul Svensson på med fantasifullt osande recept som får en att längta efter sommaren."

Med Den nya husmanskosten vann han Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 i kategorin "À la carte - "Best Chef Books" med motiveringen: "Med Den nya husmanskosten tar Paul Svensson tillvara på äldre generationers kunskap och ger samtidigt rätterna nya idéer och smaker, även nästa dag, då resterna blir rena festerna!"

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.