Omslagsbild: De dunkla butikernas gata

Översättare: Anne-Marie Edéus
Utgivningsdatum: 2014-11-03
Recensionsdatum: 2014-11-03
ISBN: 978-91-1-306780-3

De dunkla butikernas gata

Privatdetektiven Guy Roland plågas av minnesförlust efter en mystisk olycka för femton år sedan. När hans chef går i pension beslutar sig Roland för att finna sin rätta identitet. Spåren leder honom till andra världskriget och till en man, möjligen han själv, som arbetat på den dominikanska legationen i Paris under det tagna namnet Pedro McEvoy. Denne man hade en stor vänkrets: mannekängen Denise Coudreuse, den engelske jockeyn Dédé Wildmer, den ryska balettdansösen Gay Orloff och andra som tillsammans flydde Paris 1940 i samband med tyskarnas invasion av staden.

Ju längre efterforskningarna fortskrider och allt fler drag hos Pedro McEvoy avlöjas börjar Guy Roland alltmer känna igen sig själv. Till sist vet han inte om det är sig själv eller Pedro McEvoy han efterspanar.

Modiano tilldelades Goncourtpriset 1978 för De dunkla butikernas gata.

Modiano tilldelas Nobelpriset i litteratur år 2014 "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".
Mer om författaren
193 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2014
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: november 2014
Photo

Patrick Modiano föddes 1945 i Paris. Efter flera rymningsförsök från ett antal internatskolor och privatlektioner i geometri för den experimentelle romanförfattaren Raymond Queneau beslöt sig Modiano i tjugoårsåldern för att ägna sig åt skrivande på heltid. Han debuterade med Place de l'Étoile 1968, mottog Goncourtpriset 1978 för De dunkla butikernas gata och har idag dryga trettiotalet titlar på sin verkslista. Modiano har även varit verksam som manusförfattare, bl.a. till filmen Lacombe Lucien från 1974 som skildrar medlöperiet i Frankrike under ockupationsåren.

Modiano tilldelas Nobelpriset i litteratur år 2014 "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.