Omslagsbild: Kruso

Översättare: Aimée Delblanc
Utgivningsdatum: 2016-08-25
Recensionsdatum: 2016-09-12
ISBN: 978-91-1-306812-1

Kruso

Efter att ha förlorat sin flickvän beslutar sig den unge litteraturstudenten Edgar för att återse sin barndoms sommarparadis. Han tar jobb på ön Hiddensee, där dissidenter kunde få tillfälliga jobb på hotellen eller som badvakter under kommunisttiden i Östtyskland.

Ed lär känna Alexander Krusowitsch, Kruso, som är ett slags gudfader på ön. Via honom kommer Ed in i gruppen av skeppsbrutna på den plats som blivit en verklighet utanför den vanliga. Kruso initierar Ed i ritualerna för säsongsarbetarna, inte minst deras nätter, då Ed leds mot sitt sexuella uppvaknande. Berättelsen följer Edgar under sommaren 1989, då Kruso försvinner, fram till murens fall i november.

Kruso är en imponerande roman som på ett poetiskt språk skildrar vänskap, svek och sökandet efter frihet under förtryck. Hiddensee är den perfekta dramatiska inramningen för de fantastiska romangestalterna i Lutz Seilers storartade debut, som drar en linje från sommaren 1989 ända in i nuet.

Mer om författaren
209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2016
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2016
"Glittrande prosa"
Expressen
"Förtrollande roman mot en tragisk fond" /Norra Skåne "Det är en roman skriven på en skimrande och förförisk prosa. Den ödesmättade stämningen inför DDR:s förestående fall, sommaren som går mot sitt slut och de många litterära referenserna skänker berättelsen en lätt förtrollad ljusglans. Samtidigt är det en roman som utspelar sig mot en tragisk fond av frihetslängtan och misslyckade flyktförsök. Om Monika Fagerholm och Sofi Oksanen hade stöpts i en östtysk form hade de skrivit Kruso."Evelina Stenbeck
"Magisk myt och politik" /UNT "I " Kruso" balanserar han skickligt mellan magisk myt och tidens politiska förvecklingar i en burdus, fettdrypande och matosande berättelse om längtan efter den stora friheten (med ett egensinnigt språk som mycket väl fångats av Aimée Delblanc)."Henrik Sahl Johansson
”Jag njöt av att skriva om när allt föll sönder” Intervju med Lutz Seiler i DN
www.dn.se

Lutz Seiler är född 1963 i Thüringen men delar numera sin tid mellan Wilhelmshorst utanför Berlin, och Stockholm där han bor med sin svenska hustru.

Han arbetade som ung som murare och snickare men efter avslutade universitetsstudier har han arbetat som litterär chef och tillsyningsman vid ett museum. Han har rest i såväl Centralasien som Östeuropa och har varit writer in residence i Los Angeles och Rom.

Lutz Seiler har tidigare skrivit poesi och noveller och belönats med flera priser, såsom det prestigefyllda Ingeborg Bachmann-priset. För sin första roman, Kruso, tilldelades han 2014 års Buchpreis, Tysklands motsvarighet till Augustpriset.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.