Omslagsbild: Är svensken människa?

Utgivningsdatum: 2015-09-02
Recensionsdatum: 2015-09-23
ISBN: 978-91-1-306881-7

Är svensken människa?

Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige

Den sanna kärleken är den som sätter den andre fri, menade Carl Jonas Love Almqvist i sin klassiska 1800-talsroman Det går an. Enligt historikerna Lars Trägårdh och Henrik Berggren är detta också den paradoxala kärnan i det svenska sociala kontraktet: ett gemenskapsprojekt som strävar efter att frigöra individen från mellanmänskligt beroende.

Med hjälp av filosofer som Kant, Rousseau och Tocqueville analyserar de den universella spänningen mellan sociala dygder och individuella frihetsbegär. Genom närläsningar av klassiska svenska författare som Erik Gustaf Geijer, August Strindberg och Astrid Lindgren problematiserar de berättelsen om välfärdsstaten som en skapelse av 1930-talets socialingenjörer. De placerar också vad de kallar den svenska "statsindividualismen" i en internationell kontext, framför allt genom jämförelser med Tyskland och USA.

Är svensken människa? gavs ut första gången 2006 och blev snabbt en modern klassiker. Detta är en reviderad och utökad upplaga med ett helt nyskrivet kapitel om den lutherska statskyrkans roll i skapandet av "den svenska modellen".

213 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
182 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: september 2015

Henrik Berggren är historiker och författare. Hans mest kända verk är Underbara dagar framför oss (2010), en kritikerrosad biografi över Olof Palme som översatts till sex språk. 2014 debuterade han som skönlitterär författare med en historik thriller om det spanska inbördeskriget, Det röda arvet.

Bland hans tidigare böcker finns Är svensken människa? (2006), skriven tillsammans med Lars Trägårdh, som snabbt blev en modern klassiker. 2015 utkommer en reviderad och utökad upplaga med ett helt nyskrivet kapitel om den lutherska statskyrkans roll i skapandet av "den svenska modellen".

Henrik Berggren har också varit kulturchef på Dagens Nyheter samt undervisat och forskat i historia på Södertörns högskola. Just nu arbetar han på en bred skildring av Sverige under andra världskriget.

Priser och utmärkelser:

John Landquists pris av Samfundet de Nio 2011
Natur & Kulturs Johan Hansson-pris 2011
Axel Hirsch pris av Svenska Akademien, 2011
Stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne, 2010
Nöjesguidens Stockholmspris 2010

Mer om författaren
Lars Trägårdh (f. 1953) är historiker och samhällsforskare som bor och verkar i USA sen början av 1970-talet. Har publicerat flera böcker med jämförelser mellan svensk, tysk och amerikansk politisk kultur.
Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.