Omslagsbild: Trädgårdsmästarens anteckningar

Fotograf: André Strömqvist
Utgivningsdatum: 2016-04-15
Recensionsdatum: 2016-04-27
ISBN: 978-91-1-306932-6

Trädgårdsmästarens anteckningar

En odlares framgångar och misslyckanden
Tänk dig att du hittar en gammal anteckningsbok i ett övergivet trädgårdsmästeri. Boken visar sig vara rena guldgruvan! Här har trädgårdsmästaren månad för månad skrivit om sitt arbete, händelser och upplevelser. Mängder av viktigt kom-ihåg och värdefull kunskap om odling har tecknats ner.

Vi får följa årstidernas gång och läsa om allt som ska göras i köksträdgård, växthus och rabatter. Det kan handla om att så sommarmorötter och blomkål, samla frön, slå en äng eller driva iskonvaljer och amaryllis till julen. Trädgårdsmästaren beskriver hur han ympar äppelträd och anlägger en varmbänk, förgror potatis och blandar jord från eget recept.

Personligt delar André Strömqvist med sig av både glädjeämnen och frustration som när råbocken varit framme och lämnat den fina buskpionen som ett plockepinn. Men här finns också plats för reflektioner kring själva meningen med odlandet och det ständiga kretslopp han själv är en del av. I en trädgård börjar och avslutas liv varje minut. Frön gror, en lök delar sig och det som vissnar bryts ner av maskarna och blir till jord ur vilken något nytt kan växa.

I Trädgårdsmästarens anteckningar får vi följa ett år i ett odlarliv. Vi vet inte var och när det utspelar sig.
Men vi får tillgång till en skatt av inspirerande och egensinniga trädgårdsskildringar, spännande trädgårdshistoria och ovärderlig kunskap om odlandets konst.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Redaktionens favoriter /Allt om Trädgård "Det är fantastiskt att det finns plats för en sådan här bok på svenska som handlar om så mycket mer än gör-så-här. Här gräver författaren djupare än så. Boken handlar om trädgård på liv och död, men inte som hot utan mer som lust till trädgård och odling."
"Mycket lätt att tycka om, och användbar. Betyg: 5" /SvD
"Det är behaglig filosofisk läsning." /Drömhem & Trädgård
"... en riktig skattkista för odlingsnördar." /Kvällsposten

André Strömqvist är trädgårdsmästare och kulturmiljöspecialist. Han skriver regelbundet i Allt om Trädgård och är författare tilll Odlarens handbok (2012) och Trädgårdsmästarens anteckningar (2016). Han beskriver sig själv som trädgårdsmissbrukare och har så länge han kan minnas varit passionerat intresserad av trädgård, arkitektur och historia. Redan som sjuåring planterade han en kastanjekärna utanför sitt sovrumsfönster. 14 år senare blommade en hästkastanj.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.