Trädgårdsmästarens anteckningar

Författare

André Strömqvist

Trädgårdsmästarens anteckningar

Svenska

2016-04-12

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2016-03-30

Publiceringsdatum

2016-04-12

Formgivare omslag

Lotta Kühlhorn

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

André Strömqvist

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Träfritt obestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113069326

Antal Sidor

220

Vikt (kg)

0.874

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

248

Bredd (mm)

174

Trädgårdsmästarens anteckningar

Recensioner

Redaktionens favoriter /Allt om Trädgård

"Det är fantastiskt att det finns plats för en sådan här bok på svenska som handlar om så mycket mer än gör-så-här. Här gräver författaren djupare än så. Boken handlar om trädgård på liv och död, men inte som hot utan mer som lust till trädgård och odling."

”Mycket lätt att tycka om, och användbar. Betyg: 5” /SvD

”Det är behaglig filosofisk läsning.” /Drömhem & Trädgård

”… en riktig skattkista för odlingsnördar.” /Kvällsposten

Böcker av författaren

Om boken

"… en utförlig grundbok för odling i hemmaträdgården."
BTJ Betyg 5 av 5
Nya odlarens handbok är en grundbok i trädgårdsodling, späckad med kunskap och smarta tips som gör det roligt och enkelt att odla. Trädgårdsprofilen André Strömqvist varvar här fördjupningar med detaljkunskaper om alltifrån jord, kompost och gödsel till hur man anlägger ett grönsaksland, tar hand om skörden och skapar en biologisk mångfald. Vi får lära oss att jordförbättra och plantera för bästa resultat, hur man tar sticklingar, beskär träd och skapar en kolsänka. I varje kapitel behandlas grönsaker, blommor och frukt som en helhet. Här finns allt man behöver veta för att sätta igång, värdefull problemlösning längs vägen och inspiration till att fortsätta utveckla sitt odlande. Utgångspunkten är ett odlande i samarbete med naturen, det vill säga resurssnålt och utan vare sig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.”Det är när vi inte arbetar i trädgården som det händer. Det vi planterat eller sått växer – det gör även ogräset. Frukt och bär mognar och knoppar utvecklas till blommor.”Odlarens handbok gavs ut första gången 2012, blev snabbt en klassiker och utsågs till Årets Trädgårdsbok.

Läs mer

André Strömqvist, Nadia Nörbom

Nya odlarens handbok

Om boken

ÅRETS TRÄDGÅRDSBOK 2022! Ur juryns motivering: ”Med finstämd och personlig ledsagning väcks läsarens nyfikenhet över historiska stilar, metoder, växter och för människorna som gått före oss längs trädgårdsgången.”
”Det är en tjock, välskriven bok för den som vill leka hortikulturell detektiv - eller plötsligt står där med ett kaotiskt, övervuxet f d paradis med många år på nacken.”- Svenska DagbladetSpännande kulturhistoria och stor odlingskunskap varvat på ett sätt som sätter vår samtid i djup förbindelse med generationerna före oss. - Kristina Sandberg i Dagens NyheterEn trädgård befinner sig i ständig förändring. Att ta hand om en gammal trädgård handlar därför inte om att frysa ett tillstånd. Istället handlar det om att lära känna trädgården för att på bästa sätt kunna bevara dess olika delar för framtiden.Som trädgårdsantikvarie har André Strömqvist stor erfarenhet av äldre miljöer, och i sin roll som trädgårdsmästare samtidigt den praktiska kunskap som krävs. Här beskriver han hur vi kan hitta spår, tolka det vi ser och sätta en ambitionsnivå som fungerar. Pedagogiskt guidar han oss genom trädgårdens olika delar i form av rabatter, häckar, stengångar och fruktträd. Han beskriver hur vi kan gå till väga för att vårda, restaurera och återskapa de olika delarna, och låter historien i form av äldre tiders pionjärer, metoder och kultursorter väcka nyfikenhet och inspiration."Att vårda en gammal trädgård är att ta hand om en bit lokalhistoria, men också en liten del av en kultur som spänner över hela världen."

Läs mer

Handbok för en gammal trädgård

André Strömqvist

Handbok för en gammal trädgård

Om boken

Många drömmer om ett liv på landet. Trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij längtade dessutom efter att få odla mer och större. I Kniva, utanför Falun, hittade de sitt paradis: 1600 kvadratmeter tomt och en intakt gammal lanthandel från 1930-talet.

Lanthandeln är idag en välsorterad trädgårdsbutik och den nästan växtfria tomt de tog över har fyllts med odlande i alla dess former. Här berättar de om hur de skapat en hållbar trädgård, präglad av platsens landskap och historia. Följ med på en odlarresa som går från noll till hundra på bara några år. Det handlar om att så och ta sticklingar, om växthusodling som förlänger säsongen och om den viktiga pollineringen bland frukt och bär.

Lär dig att anlägga en sparrislist och hur du fyller din trädgård med nattdoftande blommor. Läs om måste-ha-växterna och värdefulla rariteter som gått i arv. Men också monsterväxterna som snabbt ger en frodigare känsla, så att du likt en Nils Karlsson Pyssling kan gå runt bland höga solrosor och långa rankor av skogsklematis.

Med stor entusiasm och djup kunskap visar författarna hur man kan ta över en plats, och göra den till sin egen.

Läs mer

Odlarliv

Andreas Graveleij, André Strömqvist

Odlarliv

Om boken

André Strömqvist är en av Sveriges största trädgårdsprofiler. Under rubriken Handboken delade han länge med sig av sina kunskaper till tidningen Allt om Trädgårds läsare. När han samlade detta i bokform blev det snabbt en succé. Med Odlarens handbok skapade han en grundbok i ekologisk trädgårdsodling, späckad med kunskap och smarta tips som gör det roligt och enkelt att odla. Boken utsågs till Årets trädgårdsbok 2012.

"Det låter som en klyscha, men här finns allt man behöver veta för att sätta igång"
SvD

"Boken är fylld av smarta tips och späckad med kunskap, presenterat på ett trevligt, enkelt och pedagogiskt sätt. Bilderna är inte bara vackra utan också instruktiva. En utmärkt bok för den som vill skaffa sig gröna fingrar."
Dagens arbete

Läs mer

Odlarens handbok

André Strömqvist

Odlarens handbok

Om boken

Tänk dig att du hittar en gammal anteckningsbok i ett övergivet trädgårdsmästeri. Boken visar sig vara rena guldgruvan! Här har trädgårdsmästaren månad för månad skrivit om sitt arbete, händelser och upplevelser. Mängder av viktigt kom-ihåg och värdefull kunskap om odling har tecknats ner.

Vi får följa årstidernas gång och läsa om allt som ska göras i köksträdgård, växthus och rabatter. Det kan handla om att så sommarmorötter och blomkål, samla frön, slå en äng eller driva iskonvaljer och amaryllis till julen. Trädgårdsmästaren beskriver hur han ympar äppelträd och anlägger en varmbänk, förgror potatis och blandar jord från eget recept.

Personligt delar André Strömqvist med sig av både glädjeämnen och frustration som när råbocken varit framme och lämnat den fina buskpionen som ett plockepinn. Men här finns också plats för reflektioner kring själva meningen med odlandet och det ständiga kretslopp han själv är en del av. I en trädgård börjar och avslutas liv varje minut. Frön gror, en lök delar sig och det som vissnar bryts ner av maskarna och blir till jord ur vilken något nytt kan växa.

I Trädgårdsmästarens anteckningar får vi följa ett år i ett odlarliv. Vi vet inte var och när det utspelar sig.
Men vi får tillgång till en skatt av inspirerande och egensinniga trädgårdsskildringar, spännande trädgårdshistoria och ovärderlig kunskap om odlandets konst.

Läs mer

Trädgårdsmästarens anteckningar

André Strömqvist

Trädgårdsmästarens anteckningar

Nyheter

Foto: Karolina Brising

7 mars 2024

Nu börjar trädgårdssäsongen

Nyheter