Det blodiga parlamentet

Författare

William Shakespeare

Översättare

Ulf Peter Hallberg

Det blodiga parlamentet

Svenska

2016-01-25

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Klassiker

Översättare

Ulf Peter Hallberg

Författare

Publiceringsdatum

2016-01-25

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113072661

Det blodiga parlamentet

Recensioner

”Jag ser så många paralleller till vår politiska samtid att jag blir vimmelkantig.”

"Nyöversättningarna av fyra Shakespeare-tragedier är omskakande läsning. När man gnuggat blodet från ögonen finns det mycket nytt att upptäcka även för den rutinerade läsaren, menar Björn Kohlström."

”En översättares bragd” /UNT

"På det hela taget flyter Hallbergs blankvers fint med en lätt modern touche som bör komma väl till pass i sceniska uppsättningar av pjäserna."

Böcker av författaren

Om boken

William Shakespeare (1564-1616) föddes i Stratford-upon-Avon och trots att lite är känt om honom räknas han som litteraturhistoriens viktigaste dramatiker. Känd och spelad redan under sin livstid fick hans trettiosju pjäser ett ännu större erkännande efter den första samlade utgåvan sju år efter hans död. I Norstedts klassikerserie presenteras nu fyra av hans viktigaste komedier i nyöversättningar av Ulf Peter Hallberg.

KOMISKA FÖRVÄXLINGAR (1591) är en av Shakespeares tidigare pjäser och handlar om två tvillingar som separerats sedan födseln. Missförstånden haglar, liksom anklagelser om otrohet, stölder, utbrott och slagsmål.

Flera chevalereska kärlekspar förekommer i pjäsen SÅ TUKTAS EN ARGBIGGA (1594), även om Petruchios problematiska uppvaktande av den allt annat än välvilligt inställda Katarina står i fokus.

EN MIDSOMMARNATTSDRÖM (1595-96) innehar en särskild position bland Shakespeares komedier tack vare dess fantasirikedom i kärlekstematiken och spännande persongalleri, som den mystiska Puck och älvkungen och älvdrottningen Oberon och Titania.

Den oförglömlige Falstaff anländer luspank till Windsor och bestämmer sig för att uppvakta två rika gifta kvinnor, vilket givetvis inte går enligt planen. MUNTRA FRUARNA I WINDSOR (1597) är en av Shakespeares mest älskade komedier och också den enda som uteslutande skildrar en tillvaro utanför slott och herresäten.

Läs mer

William Shakespeare

Komiska förväxlingar

Om boken

William Shakespeare (1564-1616) föddes i Stratford-upon-Avon och trots att lite är känt om honom räknas han som litteraturhistoriens viktigaste dramatiker. Känd och spelad redan under sin livstid fick hans trettiosju pjäser ett ännu större erkännande efter den första samlade utgåvan sju år efter hans död. I Norstedts klassikerserie presenteras nu fyra av hans viktigaste tragedier i nyöversättningar av Ulf Peter Hallberg med nyskrivet förord av Josefin Holmström.

Det historiska dramat RICHARD II (1595) utgår från den engelske kungen som regerade 1377-1399 och koncentrerar sig på hans sista två år i livet, då han går från att sitta säkert på tronen till att genom en rad tvehågsna beslut hamna i en bitter maktkamp.

RICHARD III (1591) är ett av Shakespeares mest spelade verk, mycket tack vare kungens skändliga konspirationer om makten under åren 1483-1485. Flera gånger filmad, ständigt i nya uppsättningar och ofta diskuterad utifrån författarens sätt att fritt förhålla sig till det biografiska materialet.

Av alla världens pjäser är förmodligen HAMLET (1600) den mest omtalade. Prinsen av Danmark har blivit själva sinnebilden för den lidande unge mannen, vilken drivs av hämndlystnad gentemot sin faders mördare.

MACBETH (1606) räknas som en av Shakespeares mörkaste och starkaste pjäser. Den utspelas i Skottland och är en skoningslös skildring av hur en politisk maktkamp förvrider sinnen och leder till svartsjuka och vansinne.

Läs mer

Det blodiga parlamentet

William Shakespeare

Det blodiga parlamentet

Nyheter

Foto: Adam Haglund

13 februari 2019

Ulf Peter Hallbergs nyöversättning av Hamlet hyllas

Nyheter