Omslagsbild: Glömskans bibliotek

Utgivningsdatum: 2016-03-04
Recensionsdatum: 2016-03-21
ISBN: 978-91-1-307154-1

Glömskans bibliotek

En essä om demens, vansinne och litteratur

Ulf Karl Olov Nilsson, ibland kallad UKON, är hyllad poet, psykolog och psykoanalytiker. Han har bland annat erhållit Göteborgs-Postens litteraturpris, Svenska Akademiens Kallebergerstipendium och varit nominerad till Augustpriset. Med fallbeskrivningar och exempel ur drygt tjugo år av klinisk praktik, sitt eget liv och litteraturen gestaltar han här svåra frågeställningar vid existensens rand på ett ständigt underhållande, lekfullt och påläst sätt.

Glömskans bibliotek - en essä om demens, vansinne och litteratur är populärvetenskapligt uppbyggd, initierad, personligt hållen och rör sig kring bland annat följande frågor: Vad innebär det att glömma och dö i någon annans namn? Blir man en ny minnessvagare, tröttare och mer förvirrad version av sig själv när man drabbas av demens, eller blir man en annan? Hur kan man år 2015 förhålla sig till den tidiga psykoanalysens symbollära? Hur ska man förstå vansinnesdåd? Hur talar en människa om sig själv under tiden han blir lobotomerad? Blir man friskare av kultur och hur skulle ett poesins apotek kunna se ut? Har psykosen ett eget språk? Och har traumat det?

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2016
"Stefan Jonsson läser en finessrik föryngring av den psykoanalytiska kulturkritiken." "'Glömskans bibliotek' föryngrar psykoanalytisk kulturkritik i landet med flera årstider. Boken diskuterar Freud, Jacques Lacan, Donald Winnicott, Octave Mannoni och andra gestalter i traditionen. Den behandlar frågor om demens, trauma, vansinne (para­noia, schizofreni), psykokirurgi (lobotomi), drömtolkning, övergångsobjekt och till sist döden själv.Det sker med originalitet och finess. Genom att låta iakttagelser från psykologins och poesins praktik spegla sig i varandra ger Nilsson nya insikter om såväl psyket som litteraturen, dessa bägge obekväma fenomen som makthavare – politiker, läkare, arbetsgivare – tuktat med allt från lobotomi och censur till psykofarmaka."
www.dn.se
"Sinnrik essä om glömskans natur" "Den kunskap med vilken Ukon rör sig över komplexa fält gör "Glömskans bibliotek" till ett ljuvligt svävande exempel på den svåra essägenren."Karin Johannisson
www.svd.se
"Och han framstår lite som genrens guldgosse, så intellektuellt spänstig och rikt välorienterad är boken." "Glömskans bibliotek utvecklar i många och skilda spår och på ett utomordentligt uppfordrande sätt synen på språket som öppet för sina brukare. Alltmer framträder UKON som den som på oväntade ställen och i reglerade sammanhang upptäcker och förvaltar en poetisk kvalitet."Barbro Westling
www.aftonbladet.se
"Ulf Karl Olov Nilssons ständiga frågor gör essän Glömskans bibliotek till en så intressant och spännande läsning" "Glömskans bibliotek är på det hela taget överflödande, fyllt av fakta och teoretiska genomgångar, men också av energi, humor och en liten dos melankoli. /.../ Ibland är han smått genial med sin förmåga att sammanfatta de motsägelser vi lever i i pregnanta formuleringar."
www.gp.se

NYHETER

Therese Bohman och Ulf Karl Olov Nilsson nominerade till Augustpriset!

Therese Bohman och Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) har nominerats till Augustpriset, ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser.

Göran Segeholm och Helge Hansen
Se fler nyheter

Ulf Karl Olov Nilsson, (UKON) är poet och psykoanalytiker. Hans senaste bok Glömskans bibliotek, en essä och demens, vansinne och litteratur (Norstedts 2016) hyllades av kritiker och nominerades till Augustpriset i fackboksklassen. Röstautograferna (2019) är lika mycket diktsamling som essä, lika mycket undersökning som samtidsdiagnos.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.