Omslagsbild: Vatten, gåshud

Utgivningsdatum: 2016-04-04
Recensionsdatum: 2016-04-18
ISBN: 978-91-1-307161-9

Vatten, gåshud

Ett otal ord om romanen

Uppskov, överraskning, maneter, oro, hjärta, chock, förgänglighet. Utifrån ett pärlband av desiderata eller begärliga ting undrar Aris Fioretos vad romanen kan vara i en tid som firar mångfald och gränsöverskridande, men där papperslösa människor fortfarande är oönskade. Hur fångas främmande erfarenheter i ord? Kan en text erbjuda asyl? Vad har avståndstagande med skrivandet att göra, vilken roll är smärtas? Och vad krävs för att Medusas hals ska bli litteraturens källa?

Med hjälp av ett hundratal sökord leder Fioretos läsaren in i sitt eget verk och samtidigt ut i en överväldigande värld, plågsam och begärlig och överrik på förluster. Så uppstår ett kalejdoskop av författarförhoppningar, ett kort lexikon om romanen i början av 2000-talet.

Mer om författaren
209 kr Bok - Flexband
Utgiven: april 2016
147 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2016
"Snabbfotad, rolig, alltid infallsrik" /Norrbottens-Kuriren
"... en underbart avsiktslös essäistik"
www.expressen.se
"En kärleksförklaring till romankonsten" "Fioretos stil är nästan spjuveraktigt vältajmad. Med drastiskt valda adjektiv, vitsigt invirade referenser, små kullerbyttor i språket som när de är som snyggast rullar synkront med de förda resonemangen.I nya boken når Fioretos ett läge där språkarbetet känns överensstämmande med den romanpoetik han resonerar kring: inklusiv men exakt, full av snygga ­effekter och med en övertygande tilltro till fiktionens kraft."Kristofer Folkhammar
www.aftonbladet.se
"Det var länge sedan jag kände att jag ville stanna kvar i en bok men med Aris Fioretos är det verkligen så. ”Vatten, gåshud” kunde ha varit dubbelt så lång."
www.sydsvenskan.se

Aris Fioretos, född 1960, debuterade 1991 med den prosalyriska Delandets bok. Sedan dess har han utgivit en rad romaner och essäer, samt även översatt bland andra Friedrich Hölderlin och Vladimir Nabokov till svenska.

Fioretos har erhållit många priser och utmärkelser, däribland De Nios Stora pris, tyska Jeanette Schocken-Preis och Sveriges Radios Romanpris två gånger. Senast erhöll han Svenska Akademiens essäpris. Såväl Den siste greken (2009) som Mary (2015) nominerades till Augustpriset.

Fioretos bor och arbetar i Berlin och Stockholm.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.