Allting glittrar och ingenting tar slut

Författare

Khashayar Lykke Naderehvandi

Allting glittrar och ingenting tar slut

Svenska

2016-02-15

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Lyrik

Författare

Recensionsdag

2016-03-07

Publiceringsdatum

2016-02-15

Formgivare omslag

Peter Karlsson

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Danskt band, Häftad, E-bok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113072067

Antal Sidor

90

Vikt (kg)

0.16

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

190

Bredd (mm)

150

Klimatpåverkan

167g CO2e
Papper
ca 101 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 2 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 64 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Allting glittrar och ingenting tar slut

Recensioner

”… poesi som faktiskt älskar.”

”Det här är Naderehvandis blott andra diktsamling, men han förmår både koncentrera och expandera teman och kan som få andra berätta en historia med en enda poetisk bild. Den är på riktigt.”

”Dikter som placerar sig mitt i samtiden”

"Naderehvandi lyckas skriva om krig utan att det blir plakatpolitiskt. Om kärlek så att det svider i kroppen. Om döden och tiden och den förtvivlade otillräckligheten. Naturligtvis är det samma frågor som poesin ständigt ställt sig, men för den enskilda individen är svaren specifika. Kruxet ligger i att formulera dem på nya sätt med gamla redskap. Och även om jag känner mig lite gammalmodig och tveeggad, tror jag att det är precis så det måste kännas. ”Allting glittrar och ingenting tar slut” placerar sig mitt i samtiden. Nu är vi här. Så här låter dagens poesi."Anna Hallberg

”… en svensk poet som skickligt rör sig mellan pekboksspråk, prosastycken och mer konventionella lyriska former.” /SvD

”Naderehvandis lyrik är lätt att tycka om”

"Det här är en lyriksamling att tycka om och återvända till. Med temata som både är allmängiltiga och sanslöst aktuella. Som begråter och rådbråkar, problematiserar och fördjupar." Maria Ehrenberg

”Dikten prövar sig fram mellan olika stilar – björlingskt brant, prosaiskt rapp och melankoliskt vacker – ständigt genomblåst av ensamhet och svärta.” /Landskrona-Posten

Böcker av författaren

Om boken

Det är ett ögonblick som förändrar allt. Rakel ser en pojke hoppa mot sin död och kan sedan inte göra sig kvitt en känsla av undergång. Hon tar avstånd från sin bästa vän, slutar träffa sin bror och undviker alla andra. Ovanpå allt glider hon in i en besatthet av pojkens pappa och börjar förfölja honom och kartlägga hans liv.
Så en dag sitter de mittemot varandra på en tågstation. Men vad säger man till någon som har förlorat sin son? Hur lyckas man bli kvitt ljudet av någon annans skrik? Och vad gör man med tre hemlösa barn som plötsligt dyker upp från ingenstans?Khashayar Naderehvandis nya roman utforskar mörker med en förvånansvärt ljus blick. Det är en roman om hemsökelse och om att kunna – eller inte kunna – återvända.

Läs mer

Khashayar Lykke Naderehvandi

Hemsökelse

Om boken

Allting glittrar och ingenting tar slut är en tredelad skildring av kärlekens villkor i en värld som präglas av avstånd i sviterna av krig, naturkatastrofer och förluster. Tre olika röster, som bottnar i tre olika åskådningsplatser och tider, flätas samman till en och samma grundläggande fråga: Hur kan närhet uppstå och hållas kvar i en omvärld som är så tunn att människor inte ser ut som annat än små prickar i ett vidsträckt snölandskap?

Läs mer

Allting glittrar och ingenting tar slut

Khashayar Lykke Naderehvandi

Allting glittrar och ingenting tar slut

Om boken

På en tågstation tjuvlyssnar en man intensivt medan en kvinna återberättar en historia hon i sin tur hört hos sin frisör. Fångad av berättelsen börjar han att följa efter kvinnan och hennes resesällskap - en mer motvillig lyssnare - utan att veta vart de är på väg. Den händelseutveckling som tar vid är på samma gång intrikat, slumpmässig och helt nödvändig.

Hur berättar man historier ur sitt och andras liv, vad tar man bort och vad lägger man till, vad är viktigt och vad är oviktigt? Tilltron till läsaren och till historien som berättas sviktar aldrig. En spännande roman med snabb andhämtning, dödsallvar och humor.

Khashayar Naderehvandis debutroman kan läsas som en fortsättning på författarskapet som inleddes med den kritikerhyllade diktsamlingen Om månen alls syntes (2011).


Läs mer

Vilar i era outtröttliga händer

Khashayar Lykke Naderehvandi

Vilar i era outtröttliga händer

Om boken

I ett fallfärdigt hus bor tre syskon. Ett uppbrott har gjort dem till främlingar inför världen och inför sig själva. I takt med att förankringen i världen avtar, försvinner även deras förmåga till tal.

Om månen alls syntes är en kärlekshistoria där förlust ständigt föder förlust, där närhet bara kan finnas i oförståelsen - i hopp och vädjan om att orden som uttalas är fyllda med ömhet.

Läs mer

Om månen alls syntes

Khashayar Lykke Naderehvandi

Om månen alls syntes

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

11 januari 2023

Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2023

NyheterSveriges Radios Romanpris