Omslagsbild: I köket hos Maj

Recensionsdatum: 2016-09-21
Mediekontakt: Fanny Birath
ISBN: 978-91-1-307269-2

I köket hos Maj

en hemmafrus bästa recept

Kristina Sandbergs succéromaner om hemmafrun Maj utspelar sig till stor del i köket. Nu får Maj sin egen kokbok, med maten hon lagar i romanerna. Här har Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn samlat ett 100-tal klassiska recept hämtade ur Majs bokhylla: Husmoderns köksalmanack från 1933 har hon med sig in i äktenskapet. Prinsessornas kokbok blir en viktig husmorsbibel, men ibland kan Kooperativa förbundets behändiga receptsamling vara nog så praktisk. Här finns husmanskosten, småkakorna och den flotta kalasmaten.

När Maj gifter sig med fabrikör Tomas Berglund får hon en ny roll att spela. Som maka, mor och hemmafru har hon aldrig en ledig stund. Hönset ska tas ur, köttet långkokas och kakdegar ständigt sättas. Ingen som har läst böckerna kan glömma scenen där Maj tar sig an den skräckinjagande gäddan. Maj uttrycker sig själv genom maten - med toscapäronen som nygift klassresenär, genom 40-talets dyrtider, till den nya tidens halvfabrikat och kryddstarka grytor. Recepten har försetts med kommentarer för att enklare kunna lagas idag. Här finns också rikligt med favoritcitat ur romanerna och stämningsfulla arkivbilder. I nyskrivna texter sätter Kristina Sandberg in Maj och hennes mat i den tidsanda som råder. Fram träder en större bild av Maj i hennes trånga men välplanerade folkhemskök.

Läsarna av romanerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris har redan tagit Maj till sina hjärtan. I den här kokboken får vi följa henne på en resa genom flera decenniers svensk kokkonst. Ett stycke mat- och kulturhistoria som säger mycket om vad det kunde innebära att vara kvinna och husmor förr.

SENASTE RECENSIONERNA

"En snygg bok och ett stycke kulturhistoria."
SvD
"I Köket hos Maj. En hemmafrus bästa recept är en mycket viktig bok!" [...] "Det fanns och finns många Maj, så fint att de får en upprättelse. Att de får bli synliga, få ett erkännande. Bli riktigt uppskattade! Det är de värda! I Köket hos Maj. En hemmafrus bästa recept är en mycket viktig bok!" Yvonne Gröning
Dala-Demokraten
"Om I köket med Maj inte utses till Årets vackraste bok av Föreningen Svensk Bokkonst så ska jag laga Majs gammelgädda och käka varenda ben." /Arbetarbladet
"Idén att ge ut en kokbok i Majs namn är genial" /Hus & Hem

NYHETER

Svensk Bokkonst 2016 belönar tre Norstedtstitlar

Lotta Kühlhorn är juryns favorit för sin ”hyllning till doldisen i folkhemmet”.

233 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016

Kristina Sandberg är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall. Hon debuterade 1997 och har skrivit en rad romaner. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik blev hennes stora litterära genombrott och den avslutande delen Liv till varje pris fick Augustpriset 2014.

Priser och utmärkelser:

Norrländska litteratursällskapets pris 2008
Nominerades till Sveriges Radios Romanpris 2011 (Att föda ett barn)
2012 års stipendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare
SvD:s litteraturpris 2014 (Liv till varje pris*)
Augustpriset 2014 (Liv till varje pris**)
Moa Martinson-stipendiet 2014 (Moa-priset, för romantrilogin om Maj)

* Juryns motivering: "I "Liv till varje pris" förvandlar Kristina Sandberg monotona vardagsbestyr och återhållen frustration i folkhemmets marginal till stor och fängslande litteratur. Trilogin om hemmafrun Maj ger röst och kroppslig närvaro åt en generation kvinnor som länge tagits för givna."

** Juryns motivering: "Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bedvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?"

Mer om författaren

Lotta Kühlhorn är en av våra främsta och mest älskade formgivare. Hennes formspråk har idag nått de flesta svenskar i form av bokomslag, tygmönster och porslin. I sina mönster jobbar hon mycket med ätbara motiv, och i sitt rosa kök experimenterar hon gärna med färg och form. Hon har en kurs i festkunskap i bagaget, djupdyker ofta i gamla kokböcker och provar sig hela tiden fram till nya spännande matupplevelser.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.