Omslagsbild: Svenska sportklassiker

Utgivningsdatum: 2016-11-10
Recensionsdatum: 2016-11-16
ISBN: 978-91-1-307470-2

Svenska sportklassiker

1000 kända och okända ögonblick från 1912 till idag
Sverige är en sporttokig nation. Fotbolls- och hockeylandslaget lockar mångmiljonpublik till tv-sofforna. Få ämnen - med undantag för vädret - är vanligare i en konversation än sport. Sportnördarna kan räknas i hundratusentals - ja, kanske miljontals.

Hittills har Sverige saknat ett praktverk om klassiska idrottshändelser där alla sporter samsas. Svenska sportklassiker har alla förutsättningar att ändra på det. Boken är lika mycket en nostalgitripp som modern idrottshistoria och skildrar tusen svenska sportklassiker i stort och smått, succéer och fiaskon, högt och lågt.

Staffan Tappers straff mot Polen 1974, Bernt Johanssons cykeltriumf, Jan Boklövs v-stil och Toini Gustafssons dubbla OS-guld, Annika Sörenstams golfdominans och Zlatan Ibrahimovics konstmål är självklara inslag. Mer oväntade texter handlar om Hans Alsérs pingisracket, det första bordshockeyspelet, serietidningen Buster och Bengt "Cidden" Anderssons diktsamling Hela bollen ska ligga still. Allt med koppling till den svenska sportens värld.

Svenska sportklassiker har OS 1912 i Stockholm som naturligt startskott. Tyngdpunkten i boken är dock händelser från 1960-talet och framåt, inte minst för att läsarna ska kunna känna igen sina egna sportupplevelser.
169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2016

Björn Nordström är journalist på Dagens Nyheter och började skriva om musik och film i slutet av 70-talet. Han har medverkat i bland annat Göteborgs-Posten, Schlager och Dagens Nyheter.

Mer om författaren

Lars Nylin, född 1958, har arbetat i musikbranschen sedan 1980. Inledningsvis som musikjournalist på tidningar som Schlager, Slitz, Pop och Nöjesguiden. Från mitten av 1990-talet som artistansvarig på skivbolag som Warner Music respektive de egna bolagen Wire, atrium, National och Sheriff.

Sedan 2008 är Lars Nylin chefredaktör för webbtidningen Musikindustrin.se som bevakar just musikbranschen. Nylin har gett ut ett tiotal böcker, senast år 2010 en hyllad titel om skidtävlingen Vasaloppet. Som sportjournalist har Nylin bland annat medarbetat i Dagens Nyheter och Aftonbladet.

**********

"Du ska skriva den stora biografin om Vilhelm Moberg!" Så sade en respekterad förläggare till mig för snart två decennier sedan. Något praktverk om Moberg har det aldrig blivit. Det lär heller inte bli något, jag läste för en tid sedan om att det nu skrivs en sådan av en säkert mycket mer skickad skribent.

Men det entusiastiska uttalandet fastnade och har blivit en hörnsten när jag år efter år envist vägrat släppa tanken på att en gång leverera den stora biografin, eller den stora romanen, eller – rimligare – en kriminalserie baserad i någon av de få svensk miljöer som ännu inte besatts av en butter asocial kriminalare med faiblesse för Bach och Brandy.

I väntan på dessa "riktiga" böcker – det är jag som satt citationstecknen – har det istället blivit faktaböcker. Ett halvdussin sådana har handlat om idrott: mest stolt är jag över Vasaloppet – i fäders spår, som kröntes till årets sportbok i Dagens Nyheter (detta visserligen främst baserat i att den är gudomligt vackert formgiven, men i alla fall).

Det har också blivit några om musik, det fält där jag mest rört mig under 30 år som skribent, och någon har inneburit rent faktanörderi. I den sistnämnda subgenren är 1000 klassiker givetvis ett drömprojekt utan dess like. Att få gräva ned sig i material om gamla vinylalbum, älskade filmer och romaner, liksom härligt dammiga tv-serier var mer njutning än jobb. Tiotusentals nostalgiska fakta och citat passerade revy. Stundtals handlade det till och med om några favoritkriminalare. Den ende som saknades var nästan Vilhelm Moberg, man kan inte få allt.

Född: I juni 1958
Bor: Stockholm
Familj: hustru Petronella, barnen Andrea och Ivan, bonusbarnen Matilda och Danielle.
Jobb: skribent, musikkonsult.
Intressen: idrott, musik, kriminallitteratur, storstäder, hav, öde stränder, asiatisk mat.

 

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.