Omslagsbild: Miira

Utgivningsdatum: 2016-09-06
Recensionsdatum: 2016-09-19
ISBN: 978-91-1-307515-0

Miira

Hon kastade sig över honom. Kampkramade hans lärarkropp hårt bakifrån med hela sin collegekropp. Brandbrusade. Gjorde fällben på honom så att de båda föll framåt och dök in bland bladen. Pressade pannan mot hans mansnacke och mörkmorrade.

Hjärnan var överhettad, hon kunde inte hålla sig och bet i hans hals med blodsugartänderna. Ville sluka fångsten som inte gav sig utan spjärnade emot och nu fällde upp rumpan precis som de andra som nyss startat stafettloppet hade gjort. Det var ju så hon skulle göra, när hon ville. Inte han. Hon skrattade till. Borrade in dojorna i dyngan och band armarna runt hans bröst. Hennes hjärta hårdbankade. Bröstvårtorna stelnade och sände elstötar mot skrevet. Låren darrade.


Miira är född och uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Hon kan äntligen lämna hemspråksklassen och den ofria grundskoletiden bakom sig och påbörja den fria grymmetiden. Plugga järnet på gymnasiet, bli proffs. I hjärnkirurgi. Flytta hemifrån, hetshångla när hon vill. Bli fri från trappstädarjobbet också. Men vägen är krokig, livet krulligt, och Miira får blåmärken av krockarna. Trots det vägrar hon att ge sig. Med en brinnande vildvilja slår hon sig fram genom hindren i ett hårt segregerat system.

Eija Hetekivi Olsson debuterade 2012 med den kritikerrosade och prisbelönta romanen Ingenbarnsland. Nu är hon tillbaka med uppföljaren Miira.
 

Mer om författaren
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: augusti 2017
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2016
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Eija Hetekivi Olsson
Utgiven: september 2017
"En oförskönad bild av svensk barnfattigdom i vår samtid"
www.svd.se
"Kalla det företagsamhet eller klasskamp, i gymnasieundervisningen borde oavsett benämning berättelsen om Miira ges en plats." /GP
"Jag kan bara uppmana er att läsa boken. Den handlar om en ung tjej som vägrar foga sig, som vägrar ge upp sin rätt till en framtid." /Dala-Demokraten
"Jag kommer på vad det är jag har saknat i samtidsprosan: Frontalitet." "Något av det roligaste med att vara litteraturkritiker är att man ibland, vart tredje år kanske, får läsa en bok man har längtat efter, utan att ha vetat om det. Eija Hetekivi Olssons roman ”Miira” är en sådan bok. Den inleds snabbt, fortsätter rasande, snubblar över sidorna, meningarna är fulla av ordsammansättningar, neologismer och hemmasnickrade lösningar. Språket tar sig fram, precis som Miira, med enorm kraft."Anna Hallberg
www.dn.se

NYHETER

Eija Hetekivi Olsson är Aftonbladets litteraturpristagare

Författaren får priset för romanen Miira, som ”fräser, bubblar och smäller”.

Jerker Andersson

Eija Hetekivi Olsson nominerad till SvD:s litteraturpris 2016

Eija Hetekivi Olsson nomineras till priset för sin roman Miira.

ABFs litteratur- och konststipendium 2016 tilldelas Eija Hetekivi Olsson

ABFs litteratur- och konststipendium lyfter fram personer eller grupper som skapar och skildrar för att förändra. Enligt kriterierna ska stipendiet "delas ut till personer eller grupper som inspirerar och ingjuter mod, engagerar och kritiserar samt visar på vikten av solidaritet".

Jerker Andersson
Se fler nyheter

Eija Hetekivi Olsson är författare och bosatt i Göteborg. Hon har bland annat arbetat som trappstädare och restaurangbiträde, innan hon läste in gymnasiet på Komvux och utbildade sig till gymnasielärare. Hon debuterade 2012 med Ingenbarnsland, som fick Katapultpriset och nominerades till Augustpriset och Sveriges Radios romanpris. Uppföljaren Miira kom 2016 och tilldelades bl a Aftonbladets litteraturpris och nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris. Den helt fristående De unga vi dödar är den tredje och avslutande romanen om Miira.

Priser och utmärkelser:

Stig Sjödin-priset 2012 
Nominerad till Augustpriset 2012 (för Ingenbarnsland)
Wästswänska teaterns stipendium 2012
Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013
Katapultpriset 2013
Adlerbertska konststipendiet 2013
Robespierrepriset 2014
Göteborgs stads arbetsstipendium för författare 2014 
Västra Götalandsregionens stipendium för författare 2014
ABFs litteratur- och konststipendium 2016
Nominerad till Svenska Dagbladets litteraturpris 2016
Svenska Akademiens stipendium ur Stina och Erik Lundbergs stiftelse 2016
De Nios julpris 2016
Aftonbladets litteraturpris 2016
Nominerad till Årets författare i väst 2016
Ingmar Bergman-stipendium 2017
Byggnads kulturstipendium 2019
Natur & Kulturs särskilda stipendium 2019
Västra Götalandsregionens arbetsstipendium 2021

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.