Omslagsbild: Sturarna

Utgivningsdatum: 2017-03-27
Recensionsdatum: 2017-04-12
ISBN: 978-91-1-302672-5

Sturarna

Makten, morden, missdåden

Stura betydde på fornsvenska egensinnig, bångstyrig och det är ett passande namn på medlemmarna av Stureätterna, vars utveckling från riddaren Rörik Sture på 1300-talet till den siste Sturen, greve Svante Mauritzson, som dog 1616, uppvisar en gripande historia fylld av Sturemord och djupaste förtvivlan.

Berättelsen om Sturarnas öden följer med nästan kuslig precision lyckohjulets obönhörliga gång mot det oundvikliga fall och förlust av det man en gång ägt. Precis som Kennedyklanen i USA har det vilat något kungligt och magiskt över namnet Sture, och precis som den amerikanska familjen har också Sturarna varit olycksdrabbade. Ingen svensk adelsfamilj har varit så nära att få bära den kungliga kronan men i stället fått se både familjemedlemmar och kungavärdigheten gå förlorade i brutala maktkamper.

Detta är historien om hur den senmedeltida aristokratins (Stures) makt bryts när arvkonungadömet (Vasa) konsoliderades under 1500-talet. Från att ha varit toppstyrt av ett fåtal adelssläkter utvecklades samhället till en ny tid och era där den politiska ordningen kontrollerades och dominerades av kungen och i kampen om tronen gick Sturarna ut som förlorare. 

Mer om författaren
239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2017
169 kr Bok - Danskt band
Utgiven: oktober 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2017

SENASTE RECENSIONERNA

”Eriksson har skrivit en fängslande bok. Hans språk äger skönlitterära kvaliteter och i likt Peter Englund har han lyckats blåsa liv i de historiska gestalterna.”
Norrbottens-Kuriren
”Stundom är det omöjligt att lägga boken ifrån sig, även om man vet vad som kommer att ske [...] Bo Erikssons bok är både en god introduktion till övergången mellan medeltiden och tidigmodern tid i svensk historia och en spännande berättelse om en familjs
Svenska Dagbladet
”Bo Eriksson är en historisk författare av högsta klass. Dessutom har han förmågan att uttrycka sig lättsamt.”
UNT

NYHETER

”Mer Game of Thrones än Jul med kungafamiljen”

Läs ett kapitel ur Bo Erikssons Sturarna, en inlevelsefull skildring av den senmedeltida aristokratins fall.

Se fler nyheter

Bo Eriksson är fil. dr. i historia vid Stockholms universitet och har bland annat skrivit de uppmärksammade och uppskattade böckerna Lützen 1632 och I skuggan av tronen - En biografi över Per Brahe d.ä.

Han sitter med i det vetenskapliga rådet för utgivandet av Sveriges historia och har skrivit 1500-talsdelen i band 3 i samma serie.
År 2009 tilldelades han Hertig Karls pris, Sveriges främsta historiepris.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.