Omslagsbild: Den som stannar, den som går

Översättare: Johanna Hedenberg
Recensionsdatum: 2017-01-16
Mediekontakt: Tina Salomonsson
ISBN: 978-91-1-306976-0

Den som stannar, den som går

Bok 3 Åren mitt i livet

Elena stöter under ett författarframträdande på Nino Sarratore som hon i hemlighet varit förälskad i under hela sitt liv. Lila har efter sitt misslyckade äktenskap börjat ett nytt liv med Enzo Scanno och bor med honom och sin son Gennaro i en förstad till Neapel. På kvällstid lär sig Lila allt hon kan om datorer och programmering för att på så sätt skapa sig en ny och bättre tillvaro.

Lila och Elena försöker var och en på sitt sätt navigera genom det italienska 70-talet med all dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Båda känner sig vilsna i den moderna världen och söker sig till varandra. Elena befinner sig i ett vägskäl i sitt äktenskap och Lila blir på nytt hennes förtrogna.

Mer om författaren
"Klass, kön, språk, sex. Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser."
Expressen
"I den tredje delen är hon vassare än någonsin i skildringen av Elenas underlägsenhetskänslor i kulturvärlden och Lilas slitsamma arbete på fabriken."
Dagens ETC
"Dynamiken mellan Elena och Lila är ömsom skrämmande, ömsom hjärtskärande vacker. Allt ryms här - och utmaningen handlar om att kunna härbärgera det faktum att det gör ont lika ofta som det är underbart."
UNT
"Med Neapelsviten visar Ferrante hur Elena och Lila ger varandra ett alternativt, kvinnligt beskydd när männen sviker."
DN

NYHETER

Lundströms bokcirkel läser Elena Ferrante

Läs de tre första böckerna i Neapelkvartetten tillsammans med Marie Lundström, Helena von Zweibergk och Henrik Hjelt. 

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Elena Ferrante A-Ö

I mellandagarna kommer äntligen Den som stannar, den som går - del tre i Neapelkvartetten - på svenska. I väntan på den nya boken kan du dyka ner i Ferrantes värld i vårt A-Ö.

Foto: Illustration: Agnes Florin
195 kr Bok - Inbunden
Utgiven: december 2016
176 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: december 2016
147 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Odile Nunes
Utgiven: januari 2017

Den italienska författaren Elena Ferrante (född i Neapel) debuterade 1992 med kortromanen L'amore molesto [Kvävande kärlek]. Men det är med romansviten i fyra delar om barndomsvännerna Elena och Lila, som Elena Ferrante nått internationell ryktbarhet och kommit att bli Italiens mest kända okända författare. Elena Ferrante är nämligen en pseudonym. Böckerna om Elena och Lila ges ut i närmare trettio länder. TV-serien baserad på romanerna planeras som bäst.

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.