Omslagsbild: Det vi förlorade i elden

Översättare: Hanna Axén
Utgivningsdatum: 2017-01-19
Recensionsdatum: 2017-02-06
ISBN: 978-91-1-307263-0

Det vi förlorade i elden

12 noveller av Argentinas nya litterära stjärnskott, som jämförts både med Roberto Bolaño och Julio Cortázar. Samhällskritik och starka kvinnoporträtt varvas med skräck och övernaturliga fenomen när Mariana Enriquez tar tempen på det mentala tillståndet i 2000-talets Argentina.

I novellen "Den smutsiga pojken" observerar en argentinsk medelklasskvinna en smutsig liten pojke som lever på gatan framför hennes hus och som ibland knackar på för att få lite mat. När man hittar en svårt lemlästad pojke med avhugget huvud i kvarteret är kvinnan övertygad om det rör sig om den smutsige. Kvinnan ger sig in i mordutredningen bara för att finna att pojken kanske aldrig funnits.

I "Värdshuset" gör ett par flickor inbrott på ett landsortshotell för att hämnas på ägarinnan när den enas far fått sparken därifrån. Men de överraskas av polissirener, helikopterljud och militärer som står med dragna vapen utanför fönstret, synvilla eller verklighet? Huset visar sig ha varit ett tortyrcenter under juntatiden.

I "Spindelnätet"  reser ett medelklasspar från Buenos Aires till gränsen mot Paraguay för att handla billigt smuggelgods i gränshandeln. När de drabbas av motorstopp på tillbakavägen flippar mannen ut och lamslås av skräck. Kvinnan börjar fantisera om hur hon ska kunna göra sig av med honom.
Mer om författaren
198 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2017
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2017
”Buenos Aires är scenen för dessa fantastiska noveller. [...] Unga kvinnor står hela tiden i centrum, kvinnor som står emot den våldsamma och drogtunga miljö som omger dem. Det övernaturliga känns aldrig påklistrat, det är en självklar del av verkligheten
Expressen
"Berättelser flammande av energi" [...] "Mariana Enriquez är också skicklig när det gäller att få med de där små detaljerna, som ger texterna liv. Nedkladdade skolspeglar, tankar kring hur inoljat kött smakar bättre på porslin än trätallrikar. Ofta är hon
SvD
"Som skräckhistorier är det spännande, ljuvt kittlande läsning och det politiska porträttet är mardrömslikt och effektivt. Men Enriquez är inte bara kuslig och politisk. Novellerna är också mycket stilfullt och finurligt berättade – ett nöje i sig."
Helsingborgs Dagblad
"Det är gastkramande och genialt."
Arbetet

NYHETER

Argentinas nya litterära stjärnskott heter Mariana Enriquez

"Subtilt läcker skräcken in i vardagen och blir en onaturlig del av livet. Det blir inte mycket bättre än så här." John Ajvide Lindqvist

Se fler nyheter

Mariana Enriquez är född 1973 i Buenos Aires och utbildad journalist. Hon medverkar regelbundet i kulturbilagan Radar som ges ut av dagstidningen Pagina 12. Enriquez har utkommit med tre romaner och två novellsamlingar tidigare. Flera av hennes noveller har översatts till engelska och har publicerats i tidskrifter som McSweeney's och Granta. Enriquez är gift och bosatt med sin australiske man i Buenos Aires.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.