Det ena i det andra

Författare

Monique Schwitter

Översättare

Dorothee Sporrong

Det ena i det andra

Svenska

2017-03-13

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Dorothee Sporrong

Författare

Recensionsdag

2017-04-10

Publiceringsdatum

2017-03-13

Formgivare omslag

Miroslav Šokčić

Bokinformation

Originaltitel

Eins im Andern

Originalspråk

Tyska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113074108

Antal Sidor

222

Vikt (kg)

0.369

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

144

Klimatpåverkan

326g CO2e
Papper
ca 279 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 6 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 42 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Det ena i det andra

Recensioner

”Monique Schwitter har humor och ett både spänstigt, poetiskt och nyktert sakligt språk. ”Det ena i det andra” är en roman vibrerande av liv, som jag läser med stor förtjusning.”

”[…] en tysk och förädlad Kerstin Thorvall.” Nina Lekander

”Det är spänstigt, roligt, självständigt, smart. Jag kvicknar till. Vilken present! När läste jag senast så vig prosa? Jag minns inte.”

[...] "Schwitter skriver intelligent utan att bli cerebral eller tillgjord. Det ser lätt ut. Först när man läser noga ser man hur omsorgsfullt flätningen är gjord. Liknelser och sidomotiv återkommer och reflekterar varann i lediga rörelser. Det är som en dans, ett samspel, till synes helt avslappnat med bara en ytterst liten anspänning som växelvis intensifieras och släpps. Den här författaren - liksom översättaren - vet något om musik och kropp. Och språk. Erotiseringen är subliminal, den ligger i själva stilen, i sättet på vilket meningarna kröker sig och drar uppmärksamheten vidare."

”Och om nu någon tvivlat står det med Monique Schwitter helt klart att Schweiz och schweizarna är mycket mer än bara choklad, skidåkning och gökur.”

Femina

Böcker av författaren

Om boken

Det är kväll och barnen sover. I rummet intill sitter hennes man Philipp och läser sina mejl. Plötsligt får hon lust att leta efter Peter på internet. Peter, som var hennes första pojkvän. Vad har det blivit av honom?

Efter att ha arbetat som skådespelare och dramatiker vill hon nu utforska sitt eget liv. Och i den processen träder 12 män fram, de män hon har mött. Några av dem har hon fortfarande kontakt med, andra inte. Sökandet formar sig till en berättelse om nuet och det förflutna, som till sist är oupplösliga. Kärleken kommer och går, den ena kärleken glider in i den andra och de lever inuti varandra.

Monique Schwitter berättar om kärleken både underhållande och tankeväckande. Det ena i det andra är en okonventionell kärleksroman och relationerna som beskrivs är upphetsande, intensiva och vilda, långa och korta men aldrig förutsägbara. Samtidigt vidgas perspektivet till huvudpersonen själv, och bilden av den perfekta modern och hustrun blir allt mindre helgonlik. Monique Schwitters starka och innerliga behandling av kärlek, lust och sorg är imponerande äkta och omedelbar.

Läs mer

Monique Schwitter

Det ena i det andra