Omslagsbild: Skapelsen

Utgivningsdatum: 2017-01-05
Recensionsdatum: 2017-01-23
ISBN: 978-91-1-307526-6

Skapelsen

Skapelsen är ännu ofullbordad.
Och det är er den hoppas på.


De orden vill en av gestalterna i Kjell Espmarks nya diktsamling Skapelsen viska i sina efterkommandes drömmar. Tillsammans med några kända röster ur dödsriket Sapfo, Paul Celan, Alan Turing är han en av de många anonyma som talar ur krig, flykt och förföljelse.

Skapelsen är ett återkommande motiv i Kjell Espmarks författarskap med profeten Hesekiels ord: Blås på dessa dräpta och ge dem liv! Den nya boken samlar upp trådarna i Espmarks poetiska verk.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2017

SENASTE RECENSIONERNA

"Stor litteratur. Om icke-svensk hade Espmark, vid det här laget åtminstone utrustad med ett tjogtal betydande verk i ränseln, respektfullt nämnts i nobelprissammanhang."
Ystads Allehanda
"Kjell Espmark tröstar i dessa bittra tider"
Expressen
"Espmark skriver här in sig i en litterär tradition – en socialistisk, postkolonial – som uppmärksammar alla de människor vars namn inte finns i uppslagsböckerna, och deras del i den enorma skapelse som är världen."
Dagens Nyheter

Kjell Espmark, född 1930, är poet, romanförfattare och litteraturvetare, och är sedan 1981 ledamot av Svenska Akademien. Han är publicerad på ett tjugotal språk och har också tilldelats flera internationella priser.  

1956 debuterade Kjell Espmark med diktsamlingen Mordet på Benjamin och i slutet på 1980-talet gjorde han ytterligare en uppmärksammad debut, nu som romanförfattare. Glömskan (1987) inledde en romansvit på sju volymer, kallad Glömskans tid. I varje volym möter en personlig röst som berättar sitt levnadsöde och försvarar sig men samtidigt går till rätta med samhällssystemet, ofta med satirisk skärpa. Glömskans tid har kallats en romansvit om vårt tidevarvs sju dödssynder.

Som litteraturvetare är Kjell Espmark specialist på modernismen, med böcker om Artur Lundkvist, Harry Martinson och Tomas Tranströmer. Hans viktigaste arbeten i ämnet är Att översätta själen och Själen i bild som vill definiera om den modernistiska traditionen.

Kjell Espmark är en av Sveriges främsta diktare. 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.