Omslagsbild: Ett öga rött

Utgivningsdatum: 2012-09-24
ISBN: 978-91-1-305045-4

Ett öga rött

Denna roman utspelas i huvudet på Halim, i hans dröm- och tankevärld, en värld präglad av förvirring och tankeskärpa i lika delar, av längtan, ömhet och en vilja att hitta ett mål i livet. En berättelse på bruten svenska, rytmisk och komisk, grammatiskt självsvåldig men mänskligt mitt i prick.
Halim är en ung högstadiekille som gått vilse i en fundamentalistisk idévärld. Han ska återupprätta blattarnas heder, men kommer underfund med att det inte alltid är riktigt så enkelt som han tror. En rolig och rörande debutroman.

Halim har genomskådat allt. Han har genomskådat Integrationsplanen. Han har genomskådat varför de intellektuella liknar halta kameler. Tyvärr har han också genomskådat sin pappa, som har övergett Kampen och som i stället bara talar om vikten av att tala bra svenska. Men Halim har en egen plan: han ska bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte. En tankesultan, som knäcker koderna och får de snyggaste gussarna.

Ett öga rött är den uppmärksammade författaren Jonas Hassen Khemiris debutroman. När den kom ut 2003 blev den genast boken alla talade om. Den belönades med Borås Tidnings debutantpris, har dramatiserats och översatts till ett flertal språk. Ett öga rött har dessutom filmatiserats och har premiär hösten 2007. Författarens andra roman, Montecore, nominerades till Augustpriset 2006 och vann Sveriges Radios Romanpris 2007. Jonas Hassen Khemiri är född 1978 i Stockholm.

"En ruggigt bra bok ... briljant skrivet, levande prosa." Lovisa Lönnebo i Go'kväll, SVT

"en god berättare och en stundtals mycket skarp observatör av det där alltmer svårdefinierade begreppet som kallas Sverige" Annina Rabe, Svenska Dagbladet

"Det är minor classic-varning på den här utvecklingsromanen." Maria Küchen, Upsala Nya Tidning

"Ett öga rött är en viktig debut, inte bara för att den fyller ett tomrum, utan för att den bryter mot några av de förväntningar som genren väcker." Ingrid Elam, Expressen

Mer om författaren

Jonas Hassen Khemiri, född 1978, har efter två hyllade romaner gjort sig känd som en av de viktigaste författarna i sin generation.
Debutromanen Ett öga rött kom 2003 och har filmatiserats, dramatiserats och sålts i över 200 000 exemplar. Andra romanen Montecore – en unik tiger kom 2006 och har översatts till en rad språk, bland annat franska, nederländska och tyska.

Khemiri har nominerats till Augustpriset och tilldelats Sveriges Radios Romanpris, Borås Tidnings Debutantpris, Bellmanpriset, Tidningen VI:s litteraturpris samt PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa.

Jonas Hassen Khemiri debuterade som dramatiker med pjäsen Invasion! på Stockholms stadsteater 2006. Pjäsen spelade för utsålda hus i två säsonger och har haft premiär i Frankrike, Tyskland, Norge och Storbritannien. Khemiris andra pjäs Fem gånger Gud turnerade över Sverige med Riksteatern våren 2009 och spelades i en annan version på Stockholms stadsteater.

Den 18 september 2009 hade Khemiris nya pjäs Vi som är hundra premiär på Göteborgs stadsteater. 

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.