Omslagsbild: Nazisten som teg

Utgivningsdatum: 2017-08-25
Recensionsdatum: 2017-09-13
Mediekontakt: Eva Whitebrook Engman
ISBN: 978-91-1-306473-4

Nazisten som teg

Drömmen om att skapa högerextrema terrorceller i Tyskland och Sverige

Beate Zschäpe, 38, sitter i en domstol i München och tiger, iklädd en mörk businessdress och med håret utslaget. Det har hon gjort sedan 2013, åtalad för delaktighet i tio mord, flera bankrån och två bombattentat, begångna mellan 1999 och 2011. Här skulle också hennes kumpaner Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt ha suttit, men både hade dött under mystiska omständigheter 2011.

Trion gick under namnet NSU, Nationalsozialisticher Untergrund. Målet var att bli en brun motsvarighet till RAF, Röda arméfraktionen, med Lasermannen John Ausonius som inspirationskälla. Men också svenska NRA, Nationella revolutionära armén Tony Olsson, Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och andra militanta högerextremister i Sverige.

Det här är berättelsen om trion och ett bakomliggande högerextremt nätverk, med förgreningar till Norden. Likaså om hur det indirekt stöddes av den tyska säkerhetspolisens Författningsskydd. Beate Zschäpe har goda skäl att tiga, men vill samtidigt gärna berätta om alla sina år i terrorcellen. Frågan är om hon ska våga ta bladet från munnen.

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
147 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2017
”Skrämmande angeläget om vår tids terrorism”
Göteborgs-Posten
”Vad angår oss Tysklands affärer och nazidrömmar?”....”Det finns kopplingar till Sverige. Styrkan i denna bok är författarnas förmåga att skapa sammanhang och synliggöra en helhet. Det idylliska Sverige står inte bortom det högerextrema våldet” Dag Sandah
Östra Småland
”'Nazisten som teg' är en spännande samtidsskildring och en resa in i en skruvad värld där drömmar om att skapa terrorceller i Sverige och Tyskland är i högsta grad levande”
Nerikes Allehanda
”Naziterror – med stöd av staten” Ann Charlott Altstadt
Aftonbladet

NYHETER

Den största polisskandalen i Tyskland efter andra världskriget

Christoph Andersson och Andreas Förster har tillsammans skrivit Nazisten som teg: Drömmen om att skapa högerextrema terrorceller i Tyskland och Sverige.

Se fler nyheter

Christoph Andersson är journalist och undervisar på Södertörns högskola.
Han belönades 2009 med Ikarospriset i klassen "årets fördjupning 2008" för sina P1-dokumentärer "Från gatan in i parlamenten". Programmen handlar bl a om växande högerextremism i Södertälje och tyska Mecklenburg. 

Juryns motivering:
"För att med envishet och stort personligt mod gräva djupt i detaljer för att ge en bilder i det lilla som säger något om ett stort skeende där politiska rörelser i svenska kommuner blir delar av ett internationellt nätverk. En spännande, viktig och komplexare bild av en politisk verklighet som alltför ofta faller offer för schabloner".

Mer om författaren

Andreas Förster är tysk journalist och författare. Han arbetar bland annat för dagstidningarna Berliner Zeitung och Frankfurter Rundschau. Hans specialområden är politisk extremism, underrättelseväsende och tysk samtidshistoria. 

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.