Hemmet

Författare

Mats Strandberg

Hemmet

Svenska

2017-05-19

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

2017-05-19

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Produktdetaljer

ISBN

9789113073927

Hemmet

Recensioner

”Tillsammans med det samhälleliga panoramat, en aldrig vacklande humanism och en djup förståelse av genren blir ‘Hemmet’ ett tydligt bevis för att Sverige faktiskt har en ny skräckkung.”

Umeås nöjesmagasin City

”Strandberg är en mästare på att fylla den svenska vardagen med skräck. Betyg: 5”

Femina

”Trots att ögonen är trötta kan jag inte slita mig från boken. Ett kvitto på att detta är den bästa sortens skräck: inget splatter, utan en smygande känsla som gör att man under läsningen känner sig iakttagen utifrån… Läskigt!”

Amelia

”Med Hemmet befäster Mats Strandberg sin ställning som en av de främsta svenska författarna i skräckgenren.”

”Mats Strandberg har skrivit ännu en bladvändare där det övernaturliga är skickligt förankrat i en högst påtaglig verklighet.”

”Det krävs inte många minuters läsning innan man inser att Mats Strandbergs skräckroman är briljant.”

M-magasin

”Mats Strandberg har en svårslagen förmåga att lyfta fram den svenska vardagen och blanda den med klassisk skräck.”

”Skräckinjagande, humoristisk och brutalrealistisk på samma gång.”

”Strandbergs förmåga att fånga vardagligheter och miljöer och att forma persontyper vinner över det där smygande, klibbigt övernaturliga.”

SR Kulturnytt

”Samtidigt skildrar han på kornet senilas vardag och den frustration och sorg en människa kan drabbas av när en förälder går in i senilitet.”

Norrköpings Tidningar

Böcker av författaren

Om boken

En dysfunktionell arbetsgrupp på konferens blir jagade av en hämndlysten mördare. Nu måste de lära sig att samarbeta på allvar - om de ska ha en chans att överleva.

En grupp anställda på kommunens exploateringsenhet anländer till den pittoreska lilla stugbyn vid Kolarsjöns strand. De är där för att ha konferens om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen.

Vad konferensdeltagarna inte vet är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna, en efter en.

Konferensen är en blodig thriller om den värsta teambuildingen någonsin. Det handlar om de människor vi tillbringar större delen av vår vakna tid med, men inte valt själva: kollegorna. Genom Mats Strandbergs förmåga att krypa in under skinnet på sina romangestalter framträder också bilden av ett Sverige i förändring.

"Mats Strandbergs storhet ligger i den kärlek och omsorg med vilken han tecknar de människor som befolkar hans mörka värld - men han är minst lika bra på att ta död på dem."
Niklas Natt och Dag

Läs mer

Mats Strandberg

Konferensen

Om boken

En psykolog är försvunnen. På hennes mottagning hittas en samling dokument: en arbetsdagbok, brev, researchmaterial och transkriberingar av de terapisessioner som hon genomfört inom ramen för ett bokprojekt. Där får vi följa samtalen med en identitetsstörd läkare, en lesbisk psykopatvampyr, en manisk vetenskapsmans fruktade avkomma och en narcissistisk dandy. De visar sig vara några av den gotiska skräcklitteraturens mest ikoniska monster - Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray - och de brottas med tidlösa dilemman som vi alla kan känna igen oss i. Hur lär man sig acceptera sina oönskade sidor? Hur bejakar man sin sexualitet i en värld med alltför snäva ramar? Om alla bemöter dig med rädsla, kan du annat än hata dig själv? Och hur åldras man med värdighet i ett samhälle besatt av skönhet?

Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld låter populärkultur möta psykologi i denna genreöverskridande och fascinerande bok. De ställer med lika delar humor och allvar de rätta frågorna och analyserar svaren för att kunna hjälpa klienterna - och kanske även läsaren.

"En mix av skönlitteratur och självhjälp som är väldigt trendrätt våren 2020."
Femina

Läs mer

Monster i terapi

Jenny Jägerfeld, Mats Strandberg, Elin Sandström

Monster i terapi

Om boken

Välkommen till Hemmet. En kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över dig själv.

Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan.

På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.

Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.

Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva.

Läs mer

Hemmet

Mats Strandberg

Hemmet

Om boken

I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.

Mats Strandberg följer upp succén med Engelsfors-trilogin med en spännande skräckroman. Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem.

Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den här natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma.

Läs mer

Färjan

Mats Strandberg

Färjan

Nyheter

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv

Nyheter