Hjärnan är stjärnan

Författare

Kaja Nordengen

Översättare

Peter Törnqvist

Peter Törnqvist

Hjärnan är stjärnan

Svenska

2017-08-15

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Hälsa

Översättare

Peter Törnqvist, Peter Törnqvist

Författare

Recensionsdag

2017-09-06

Publiceringsdatum

2017-08-15

Formgivare omslag

Kristin Lidström

Bokinformation

Originaltitel

Hjernen er stjernen

Originalspråk

Norska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113079974

Antal Sidor

206

Vikt (kg)

0.357

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

146

Klimatpåverkan

373g CO2e
Papper
ca 226 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 144 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Hjärnan är stjärnan

Recensioner

”Svaren på dessa och massor av andra frågor får du i denna intressanta, spännande bok om vårt mest fascinerande organ – hjärnan.” Ingalill Mosander

Aftonbladet

Böcker av författaren

Om boken

Den norska neurologen Kaja Nordengen kommer nu med en träningsbok för hjärnan. Träna din hjärna tar ett helhetsgrepp om hjärnhälsan: berättar om sömnens betydelse, vikten av att göra vardagliga saker på nya sätt, behovet av att röra sig, hur bra det är för hjärnan att lära sig språk, schack och instrument. Men framför allt innehåller boken en mängd konkreta övningar, med olika sorters minnesträning, gåtor och IQ-test som på skilda vis kan öka nervcellsförbindelserna i hjärnan och öka dess kapacitet.

Tidigare trodde man att hjärnan bara var formbar hos barn men nu vet man att den kan påverkas av träning livet ut. Delar av hjärnan kan öka i storlek om de tränas, och också krympa om vi inte använder dem tillräckligt. Det är alltså aldrig för sent att träna sin hjärna!

I den här boken hittas finurligheter, oväntade fakta och rejäla utmaningar som hjälper en på traven.

Läs mer

Kaja Nordengen

Träna din hjärna

Om boken

Din hjärna gör den till den du är, fyller dig med känslor och ger dig din personlighet. Den rymmer barndomens minnen, den förälskar sig och den kan tolka komplicerade mönster, läsa mellan raderna och förstå ironi. Men hjärnan lockar dig också till att göra dåliga val och den belönar beroende.

Hjärnan är stjärnan inviger dig i hemligheterna kring vårt mest otroliga organ. Läkaren och hjärnforskaren Kaja Nordengen tar oss med på en spännande resa genom hjärnans olika rum: Vi får göra nedslag i hjärnforskningens resa under 1900-talet, ta del av fascinerande levnadsöden som fört forskningen framåt, och får gott om vardagsnära exempel som gör all fakta lätt att ta till sig, trots sin komplexitet och vetenskaplighet.

Hon ger också många insikter om varför hjärnan agerar som den gör i vårt dagliga liv, visar vad som händer vid skador på hjärnan och hur man bör träna sitt minne. För det är faktiskt möjligt att påverka sin hjärna genom hela livet!

Det ligger stora möjligheter i att förstå hur hjärnan - ditt enda oersättliga organ - fungerar.

Läs mer

Hjärnan är stjärnan

Kaja Nordengen

Hjärnan är stjärnan

Nyheter

27 oktober 2017

Vad är demens – och hur reducerar vi risken att drabbas?

Nyheter