Tannie Marias stora utmaning

Författare

Sally Andrew

Tannie Marias stora utmaning

Svenska

2017-09-15

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Feelgood

Författare

Recensionsdag

2017-10-09

Publiceringsdatum

2017-09-15

Formgivare omslag

Anders Timrén

Bokinformation

Originaltitel

The Satanic Mechanic

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Serie

Tannie Maria

Läsordning

2

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113077772

Antal Sidor

428

Vikt (kg)

0.603

Ryggbredd (mm)

32

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

143

Klimatpåverkan

631g CO2e
Papper
ca 382 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 7 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 242 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

I första boken om Tannie Maria blev mrs van Harten, som hon egentligen heter, hjärtespaltsansvarig i Klein Karoos lokaltidning the Gazette. Detta ledde henne in på spåret till ett mordfall och mordutredningen ledde henne i sin tur till Ladysmiths egen kriminalkommisarie Henk Kannemeyer.

I bok nummer två har Henk och Tannie Maria blivit ett par men minnena från Marias äktenskap med Fanie gör sig påminda och Maria tvingas uppsöka en psykolog för att komma vidare. Spåren efter misshandeln hon då utsattes för har lämnat oläkta sår i själen och hon törs inte släppa Henk in på livet.

Inte nog med detta. Under Klein Karoos stora kulturevenemang i Oudtshoorn, Klein Karoos Nasionale Kunstefees, mördas bushmänfolkets talesperson Slimkat Kabbo. Sydafrikas ursprungsbefolkning har nyligen vunnit en domstolsseger över ett gruvbolag som vill prospektera för diamantbrytning på bushmännens mark och Slimkat var den som gick i bräschen för motståndet.

Psykologen råder Tannie Maria att gå med i en samtalsgrupp för personer som lider av Posttraumatiskt stresssyndrom och när en av gruppdeltagarna mördas tyder tecknen på att det finns ett samband mellan de båda morden. Så Maria bakar en Venuskaka för att får mördaren att avslöja sig.

Läs mer

Sally Andrew

Tannie Marias stora utmaning

Om boken

Möt Tannie Maria, en medelålders sydafrikansk änka bosatt i Klein Karoo i det inre av Kapprovinsen. När centralredaktionen lägger ner Tannie Marias matspalt för att blidka tidningens finansiärer får hon frågan om hon i stället kan tänka sig att bli the Gazettes samlevnadsexpert. Tannie Maria tackar ja till uppdraget under stor tvekan men upptäcker snart att hon har en viss fallenhet för att lyssna till människors problem och att hon kan komma med goda råd, som hon kryddar med lämpliga matförslag.

Snart strömmar läsarbreven in från hela Sydafrika, men det är särskilt en brevskriverska som upptar hennes tankar, en kvinna som misshandlas av sin man men som inte förmår bryta upp från sitt äktenskap. Kvinnans situation väcker minnen ur Tannie Marias eget våldsamma förflutna och när kvinnan mördas förmår Maria inte förhålla sig passiv längre utan beslutar sig för att själv spåra upp mördaren med sin matlagninskonst som vapen.

Sally Andrew begår härmed sin debut med första delen i en välsmakande deckarserie som utspelar i de inre bergstrakterna av Sydafrika. En blandning av Damernas detektivbyrå och ispettore Montalbano, med lika delar humor, kärlek, matrecept och en mordgåta.

Läs mer

Tannie Marias recept på kärlek och mord

Sally Andrew

Tannie Marias recept på kärlek och mord

Nyheter

Foto: Andrea Nixon (andynixpix)

3 maj 2016

Fem frågor till Sally Andrew

Nyheter