Omslagsbild: Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Fotograf: Erik Olsson
Utgivningsdatum: 2017-09-01
Recensionsdatum: 2017-09-20
ISBN: 978-91-1-307511-2

Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Min dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Hela vårt familjeliv kastades omkull. Vi fick omvärdera allt. Inte minst maten. Nu har det gått några år. Det tar tid att vänja sig, om man gör det någonsin? Barndiabetes är en allvarlig sjukdom som obehandlad leder till döden.

Idag finns hjälpmedel, men inget botemedel. Forskning pågår. Sjukdomen kan balanseras med rätt mat. Vår situation hemma har gjort mig kostmedveten. Plötsligt har jag insett vad det är som vi äter av gammal vana, av tradition eller bara för att vi är sugna, mat som fördärvar och bryter ner. Det är ett chockerande uppvaknande. Jag har aldrig tidigare tänk om mat som hälsa, eller som nytta. Jag har tänkt att mat ska vara gott, eller som jag brukar säga; mat ska smälla i käften av smaker. Hemma har vi anpassat kosten efter vår diabetessjuka dotter. Upptäckte att den maten, den nyttiga maten, var god och att vi alla mår bättre av den. Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk.

Mer om författaren
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017

NYHETER

Björn Frantzén får tre Michelinstjärnor

Restaurang Frantzén i Stockholm blir första svenska restaurangen någonsin att få tre stjärnor i den prestigefyllda Michelinguiden.

Fotograf: Tobias Björkgren

Fredagsreceptet: Asiatiska köttbullar ur Björn Frantzéns nya kokbok för diabetiker

Snabba och enkla köttbullar för diabetiker och alla andra som gillar god mat.

Foto: Erik Olsson

Björn Frantzén om sin nya kokbok för diabetiker: ”Mat ska vara lustfyllt och en njutning”

När stjärnkockens dotter fick diabetes kastades familjens liv omkull. Nu har han gjort en kokbok med recept anpassade för diabetiker – och annat folk.

Foto: Erik Olsson
Se fler nyheter

Björn Frantzén började sin karriär som kock på Edsbacka krog för att sedan gå vidare till annat Chez Nico s at 90 Park Lane (Nico Ladenis, UK, 3 Michelinstjärnor), Restaurant Lettonie (Martin Blunos, UK, 2 Michelinstjärnor), Restaurant Pied a Terre (Tom Aikens, UK, 2 Michelinstjärnor), Restaurant L Arpege (Paris, Alain Passard, 3 Michelinstjärnor). År 2008 startade Frantzén Restaurang Frantzén som tilldelades sin första Michelinstjärna år 2009. 2013 driver Frantzén, förutom Restaurant Frantzén, även The Flying Elk, Catering Frantzén, Salle de Banquet och Gaston vin.

Björn Frantzén är bland annat även skapare av projektet "Exceptionell råvara" som strävar efter att lyfta svenska råvaror till världsklass och drivs i samarbete med VisitSweden, LRF, Martin & Servera, Svenskt Kött med stöd av Sverige det nya matlandet via Jordbruksverket. Frantzén gav även ut en egen kokbok "Frantzén/Lindeberg" på Norstedts förlag år 2012. Under våren 2014 syntes Frantzén på TV3 där han hjälpte desperata hemmakockar i programmet Frantzén styr upp". 2015 syntes Björn Frantzén och Daniel Lindeberg i tv-produktionen Hunger som följde duons strävan efter tre michelinstjärnor från våren 2012.

Idag ingår ytterligare restauranger i koncernen: Trestjärniga Restaurang Frantzén, NK-restaurangen Bobergs Matsal, cocktailbaren Corner Club, salladsbaren Botanique, cateringverksamheten Av Frantzén, vinbaren Gaston, lunchrestaurangen Nordiska Kantinen och Hong Kong-krogarna Frantzéns Kitchen och The Flying Elk. Tillkommer snart gör Astoria och Singapore.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.