Omslagsbild: Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Fotograf: Erik Olsson
Utgivningsdatum: 2017-09-01
Recensionsdatum: 2017-09-20
Mediekontakt: Fanny Birath
ISBN: 978-91-1-307511-2

Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Min dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Hela vårt familjeliv kastades omkull. Vi fick omvärdera allt. Inte minst maten. Nu har det gått några år. Det tar tid att vänja sig, om man gör det någonsin? Barndiabetes är en allvarlig sjukdom som obehandlad leder till döden.

Idag finns hjälpmedel, men inget botemedel. Forskning pågår. Sjukdomen kan balanseras med rätt mat. Vår situation hemma har gjort mig kostmedveten. Plötsligt har jag insett vad det är som vi äter av gammal vana, av tradition eller bara för att vi är sugna, mat som fördärvar och bryter ner. Det är ett chockerande uppvaknande. Jag har aldrig tidigare tänk om mat som hälsa, eller som nytta. Jag har tänkt att mat ska vara gott, eller som jag brukar säga; mat ska smälla i käften av smaker. Hemma har vi anpassat kosten efter vår diabetessjuka dotter. Upptäckte att den maten, den nyttiga maten, var god och att vi alla mår bättre av den. Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk.

Mer om författaren

NYHETER

Fredagsreceptet: Asiatiska köttbullar ur Björn Frantzéns nya kokbok för diabetiker

Snabba och enkla köttbullar för diabetiker och alla andra som gillar god mat.

Foto: Erik Olsson

Björn Frantzén om sin nya kokbok för diabetiker: ”Mat ska vara lustfyllt och en njutning”

När stjärnkockens dotter fick diabetes kastades familjens liv omkull. Nu har han gjort en kokbok med recept anpassade för diabetiker – och annat folk.

Foto: Erik Olsson
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017

Björn Frantzén är född 1977 och tillhör den unga generationen framgångsrika kockar som är helt hängivna uppgiften. Som tolvåring fick Björn Frantzén en dag en perfekt stekt bit kött, pommes och bea. Det blev avgörande, det var det godaste han smakat.

År 2008 öppnades den egna restauranten på Lilla Nygatan 21 i Gamla Stan i Stockholm. På två år tilldelades han två Michelinstjärnor. Idag driver Björn, förutom Restaurant Frantzén, även The Flying Elk, Catering Frantzén, Studio Frantzén, Corner Club och Gaston vin.

Han har utöver två stjärnor i Guide Michelin fått utmärkelser i White Guide, tilldelats Gulddraken, Gästdraken och Kockarnas Krog.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.