Omslagsbild: En alldeles särskild kärlek

Översättare: Christine Bredenkamp
Utgivningsdatum: 2017-09-07
Recensionsdatum: 2017-09-25
ISBN: 978-91-1-307507-5

En alldeles särskild kärlek

Det är en vanlig söndagsmorgon. István och Vera går upp som de brukar. De plockar ordning i huset, bakar en kaka, tar in rosor och sätter dem i vatten. Samma kväll, efter nästan femtio års äktenskap, lägger de sig i sängen och begår gemensamt självmord.

István och Vera möttes i Budapest 1940 och från den stunden visste de att de var rätt för varandra. Efter att ha överlevt Europas tumultartade 1900-tal, bildat familj och fostrat sina barn kunde de inte acceptera tanken på "tills döden skiljer oss åt".

För att förstå vilka de var föreställer sig barnbarnet Johanna Adorján deras sista dag i livet. Till sin hjälp har hon efterlämnade fragment, egna minnen och samtal med familjens vänner. Till sist vågar hon ge röst åt det som ingen någonsin har pratat om: erfarenheterna från Förintelsen och senare flykten från Ungern 1956.

En alldeles särskild kärlek är både en kärlekshistoria och ett sökande efter självförståelse, berättad med humor. En djupt personlig och men också universell berättelse om minne, tillhörighet och kärlek.

Mer om författaren
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: december 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2017

SENASTE RECENSIONERNA

”Det här är en berättelse som lyfter upp historien ur det förgångna och ställer den nära intill läsaren. Språkligt är romanen lättflytande, lättläst utan att alls vara ytlig.” Anna Rudberg-W
Upsala Nya Tidning
”Detta nedtonade berättande är mycket effektivt.”
"Det är tonfallet som gör denna berättelse så fascinerande." Ingrid Elam
SVT Nyheter

NYHETER

“Inte ens 1900-talets fasansfulla händelser kunde dela på dem”

Johanna Adorjáns farföräldrar begick gemensamt självmord efter femtio års äktenskap. Nu berättar barnbarnet om deras sista dag i livet.

Foto: Peter von Felbert
Se fler nyheter

Johanna Adorján, född 1971 i Stockholm, har studerat teater- och operaregi i München. Sedan 1995 är hon verksam som journalist och skriver sedan 2001 kultursidesartiklar i Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Hennes första bok Eine exklusive Liebe (En alldeles särskild kärlek) har översatts till sjutton språk men utkom aldrig i Sverige utan hon introducerades på svenska med novellsamlingen Mina 500 bästa vänner år 2015.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.