Omslagsbild: Kulturkoftor

Fotograf: Stellan Herner
Utgivningsdatum: 2017-09-07
Recensionsdatum: 2017-09-27
ISBN: 978-91-1-307398-9

Kulturkoftor

Livet, konsten och saker att sticka

Koftan är ett favoritplagg, inte bara för kulturkoftor! I sin nya bok följer Celia B Dackenberg en rad kulturpersoner i jakt på dolda samband, stickspår och spännande historier. Genom att sticka deras plagg närmar hon sig livsöden och kulturgärningar. Koftorna får liv och berättar om personliga tragedier, kärlek och tröst. Här finns Ivar Arosenius tröja, en rustning av ylle i den hårda tillvaro han kallar »den förbannade verkligheten«. Mitt under brinnande krig ger sig Coco Chanel ut för att hitta ett tyg som liknar vanlig stickning till sina könsöverskridande skapelser. Här finns också ingenjör Andrées medfarna tröja som räddade hans dagböcker för eftervärlden.

Kärleken till stickning löper som en röd tråd genom denna hyllning till livet och skaparkraften. Spännande läsning och stickbeskrivningar varvas med dokumentärbilder och porträtt som letats fram ur arkiven. I nytagna, smått magiska fotografier återskapar Stellan Herner stämningar och miljöer kring huvudpersonerna och deras kläder.

Mer om författaren
249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017

SENASTE RECENSIONERNA

”Celia Dackenberg går på skattjakt, lever sig in i författaröden, söker livstrådar och låter koftorna berätta om kärlek, sorger och glädjeämnen. 'Kulturkoftor' är en ovanligt vacker bok.”
Gotlands Tidningar

NYHETER

Koftan är kung!

Celia B Dackenberg berättar om kända kulturkoftor, så som Kurt Cobains gubbkofta som blev det hetaste modeplagget på 90-talet.

Se fler nyheter

Celia B. Dackenberg är utbildad bildlärare från Konstfack och var redaktör för tidskriften "Hemslöjd" 1994–2001 och chefredaktör 2001–2013. 1996 gav Prisma ut hennes bok Sparat – små stickade kläder från vår barndom som 2001 följdes av Ylle & Bläck. Hon har medverkat i ett flertal antologier, varit redaktör för flera boktitlar på Hemslöjdens förlag och skrivit över 400 artiklar i tidningen "Hemslöjd". Hon är välkänd som formgivare av stickade plagg och har deltagit i flera utställningar, bland annat: Stickkonst på Nordiska museet 1990, Slöjdsommar på Liljevalchs konsthall 1992 och All Tid Ull på svenska ambassaden i Tokyo 2000 och Arbetets museum 2003.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.