Omslagsbild: Har jag en dålig dag kanske någon dör

Utgivningsdatum: 2018-02-01
Recensionsdatum: 2018-02-19
ISBN: 978-91-1-307729-1

Har jag en dålig dag kanske någon dör

Sylvestre var bara nitton år gammal när han dog i min famn och mitt misstag orsakade hans död.

I sin bok berättar Christian Unge om misstag han har gjort med patienter under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika eller på akutmottagningen i Sverige. Han berättar om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården.

Christian Unge pekar även på systemfel, som vårdplatsbrist och superspecialiseringen i storstadsregionerna. Han djupdyker dessutom i världens slumområden och traumatologins våldsamheter.

Men framför allt vänder han blicken mot sig själv och granskar sina misstag på ett utlämnande och okonstlat sätt. Som läsare får vi vara i hans sjukhuskläder. En känsla som kan vara både skrämmande som igenkännande:

Det skulle faktiskt kunnat vara jag som gjorde det där misstaget.

Mer om författaren
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: april 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: februari 2018
69 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Christian Unge
Utgiven: februari 2018

SENASTE RECENSIONERNA

”Tack vare sitt eftertänksamma resonerande och den vardagliga, tillbakalutade tonen lyckas Unge med det till synes omöjliga: att beskriva sina värsta misstag, men ändå framstå som både skicklig och förtroendeingivande.”

NYHETER

”Hennes sista dygn i livet hade blivit värdigare”

I sin bok Har jag en dålig dag kanske någon dör skriver läkaren Christian Unge om en sjukvård utan marginaler. Läs ett kapitel ur boken här.

Foto: Göran Segeholm
Se fler nyheter

Christian Unge, född 1972, är överläkare och författare. Första delen i hans spänningsserie om läkaren Tekla Berg på Nobelsjukhuset är den uppmärksammade Går genom vatten, går genom eld (2019). Uppföljaren Ett litet korn av sanning utkommer 2020. Kring Nobelsjukhuset cirklar även handlingen i ljudboksserien Till det yttersta där ambulanssjukvårdaren Reza och Ambulans 906 introduceras. Christian Unge har också skrivit den personliga läkarskildringen Om jag har en dålig dag kanske någon dör. Som läkare är han verksam vid Karolinska sjukhuset och har tidigare bl a arbetat för Läkare utan gränser. Christian Unge har disputerat i Global hälsa för Hans Rosling.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.