Omslagsbild: Tårar för Mexiko

Översättare: Annika Ruth Persson
Utgivningsdatum: 2018-03-05
Recensionsdatum: 2018-03-19
ISBN: 978-91-1-307734-5

Tårar för Mexiko

Landet som dödar journalister. Med introduktion av Erik de la Reguera

Mexiko har blivit centrum för den internationella droghandeln och över 150 000 män­ni­skor har dödats. På ytan utkämpar staten ett krig mot knarket, men många politiker och myn­dig­hetspersoner spelar under täcket med kartellerna. Mördare, knark- och slavhandlare går fria, medan den som ställer för närgångna frågor kan skjutas ner på öppen gata. Sedan 2000 har ett hundratal journalister dödats.

Ändå envisas många med att berätta sanningen. I Tårar för Mexiko skriver några av landets allra främs­ta journalister om den djupgående korruptionen, om unga killar som söker sig till den organiserade brottsligheten för att samhället inte kan erbjuda dem något, om att kvinnors liv och död betraktas som bagateller av både brottssyndikat och myndigheter. De berättar också om sitt farliga arbete, om att bli kidnappad, hotad, torterad, om att hitta en massgrav ihop med offrens anhöriga.

Tårar för Mexiko skildrar ett land där våldet härs­kar, men lyfter också fram djärva människor som kämpar trots omständigheterna och vars initiativ utgör ett hopp för landets fram­tid.

Boken är tillägnad Mexikos mördade journalister och fotoreportrar.

Mer om författaren
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2018
39 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2018

NYHETER

Landet som dödar journalister

Boken Tårar för Mexiko är tillägnad landets mördade journalister och fotoreportrar. Vi bjuder på Erik de la Regueras introduktion till den omskakande boken.

Se fler nyheter

Erik de la Reguera är journalist och författare till Kokain - drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman (med Lasse Wierup) och Gränsbrytarna - Den globala migrationen och nationalismens murar.

Erik de la Reguera var DN:s Latinamerikakorrespondent mellan 2007 och 2013, och tilldelades Wendelapriset 2012 för årets bästa socialreportage, för sitt reportage "Dödens tåg" om papperslösa migranter.

Motiveringen lyder:

"Erik de la Reguera får priset för ett reportage som kombinerar en händelsedriven och oavbrutet spännande historia med en osentimental medkänsla med de människor han skildrar. De räknas i miljoner, migranterna som varje år ger sig iväg från sina hemländer, drivna av hoppet om ett bättre liv. I reportaget får vi följa Norma och Oscar som reser genom Mexiko på godstågens tak, mot USA. På vägen möter de kidnappare, människosmugglare och risken att ramla av tåget. Erik de la Reguera reser med dem och öppnar deras värld för läsaren. Han låter oss dela deras drömmar, rädsla och malande oro. Ett reportage som utgör en viktig skärva i den större berättelsen om livets villkor för fattiga männis­kor i migrationens tid."

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.