Mördarens mamma

Författare

Ida Linde

Mördarens mamma

Svenska

2018-02-26

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Författare

Recensionsdag

2018-03-19

Publiceringsdatum

2018-02-26

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket, Häftad

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113080550

Antal Sidor

155

Vikt (kg)

0.297

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

144

Klimatpåverkan

263g CO2e
Papper
ca 224 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 34 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Mördarens mamma

Recensioner

”‘Mördarens mamma’ är en roman som i all sin enkelhet visar fram livets stora komplexitet.”

”Det är så förtätat, med blicken som registrerar de små detaljerna”

”Jag har svårt att motstå hennes stil”

”Det är mycket snyggt gjort!”

”Det var länge sen jag läste en roman som så snabbt sög tag i mig som ‘Mördarens mamma'”

Böcker av författaren

Om boken

"Jag vill tro att det kommer en vår efter de vintermånader jag ska berätta om. Min historia kommer oundvikligen att sluta med en gammal man övergiven i en snödriva, så det jag menar är att jag trots allt vill tro, att det finns en mening med att tala om det varav hjärtat är fullt."
Det finns en by som bara består av två hus. I det ena bor Eskil, som just gjort någonting han ångrar djupt. Det andra är Saras, hon som vill rädda sin son från byns historia, men det är svårt när man sitter i fängelse.Eskils försök att rätta till sitt misstag sätter igång ett dramatiskt förlopp av försvinnanden och återvändanden, till en plats där både livet, döden och gruvbolagens rovdrift farit hårt fram med människorna. En av dem sörjer sin döde son, en annan sin förlorade kärlek, en tredje sin obegripliga mor. Hon som kallar sig Vintergeneralen sörjer ingenting. Det är hennes galenskap och hennes styrka. Ida Lindes nya roman När man sparkar på en hund utspelar sig i ett fiktivt Västerbotten och är en mycket fristående fortsättning på den kritikerrosade Norrut åker man för att dö från 2014.

Läs mer

Ida Linde

När man sparkar på en hund

Om boken

Allt sedan de gamla grekerna har färjkarlen Karon i utbyte mot ett guldmynt fört människor över floden in i dödsriket. Nu har Karon fått jobb i Stockholms tunnelbana och kör de dödligas linje från förort till innerstad, från liv till död. Passagerna färdas genom underjorden, till och från sina älskade, till och från sina arbeten, genom tiden mot dess slut. Under tiden sjunger de, om hoppet, om längtan, om livets alla vardagar.

Karon själv är en förare i nagellack och strumpbyxor som drömmer om att bryta nyckeln, köra tåget baklänges, eller släppa av sin älskling vid en övergiven station. Det verkar så värdelöst att ta betalt och så svårt att inte förväxla kärlek och sorg med varandra. Men ingen, inte ens Karon, kommer undan underjorden. Vi är alla döende, men vi älskar ändå.

Karons tunnelbana är Ida Lindes första diktsamling sedan den kultförklarade debuten Maskinflickans testamente.

Läs mer

Karons tunnelbana

Ida Linde

Karons tunnelbana

Om boken

Hon lever ett ensamt liv tillsammans med sin son. Sonen växer upp och blir redo för livet. Så knackar två okända människor på hennes dörr. De är poliser och berättar att hennes son har mördat en annan pojke. I ett slag vänds hennes tillvaro på ända.

En mamma älskar sin son och hon fortsätter att älska honom, åker till anstalten för att upprätthålla kontakten och för att hon inte vet vad hon annars skulle göra. Vid ett av dessa besök blir hon varse att en annan kvinna är där lika ofta som hon. Trevande söker de kontakt och med tiden börjar de åka från anstalten tillsammans för att fortsätta prata på kaféer och restauranger.

Men så en dag ställs en fråga som ruckar hela jämvikten - och med ens går inget längre att ta för givet, varken det som skett eller det som kommer att ske.

Ida Lindes nya roman Mördarens mamma är en psykologisk skildring av ett undantagstillstånd och en beskrivning av den oväntade kärleken med dess oerhörda konsekvenser.

Läs mer

Mördarens mamma

Ida Linde

Mördarens mamma

Om boken

Platsen är Västerbotten. Sara och Benjamin har precis träffats och åker runt i en gammal Volvo. På en bensinmack skjuter de pojken som står i kassan. Han blir det första offret på deras mordturné. Lávra städar och Karim står i köket på Hotell Skellet när polisen dyker upp i jakt på mördaren. De vet vem de söker. Andreas måste lämna sin älskade Slavoj för att fara hem och begrava sin lillebror.

Norrut åker man för att dö kan vara en roman om ett brott, men inte det man först tror. Den kan vara en roman om Västerbotten och om vad vi ärver och hur det påverkar oss. Den kan också vara en översättning av Bruce Springsteens Nebraska. Eller så är Ida Lindes nya roman en plats där skräcken och rädslan får husera fritt.

Läs mer

Norrut åker man för att dö

Ida Linde

Norrut åker man för att dö

Om boken

Silja och Sontag åker upp i varsin rymdraket och blir varse att de faktiskt är systrar. I det tyngdlösa tillståndet börjar de berätta historien om sin mamma Eleonore, matematikern som slits mellan kärleken till olika män, kärleken till arbetet, kärleken till Silja och Sontag.

Naturläkaren roar Eleonore med besynnerliga sjukdomar men det är när hon träffar professor Klein på en konferens i Köln som passionen börjar rasa. Hon tänker att professor Klein är den manliga versionen av henne. tillsammans tror de sig vara oslagbara både i arbete och kärlek och flyttar ihop i Paris med Eleonores båda döttrar.

Ida Lindes roman En kärleksförklaring låter oss följa en familj som inte är som alla andra. Systrarnas relation till varandra och till modern utsätts för ständiga påfrestningar. Silja är på väg bort och det är svårt att veta exakt till vilken plats. Kanske rymden, kanske ett mentalsjukhus. Sontag gör allt i sin makt för att hålla henne kvar vid sin sida.

Läs mer

En kärleksförklaring

Ida Linde

En kärleksförklaring

Om boken

Ida Linde visar åter prov på den psykologiska fingertoppskänsla som gjorde att hon fick Nöjesguidens litteraturpris 2007. Om jag glömmer dig blir jag en annan består av två egensinniga texter som utmanar och leker med identitet, form och berättarröst.

I den första delen, Sonja, hålls en presskonferens: ryttaren försöker förklara varför den världsberömda hästen Sonja Sacre Coeur vägrade vid vattengraven. I den andra delen, Larsson, möter vi en flicka och hennes morfar. Sjöarna har börjat breda ut sig till ett mönster, nyckelpigor kittlar mot huden, badkläderna torkar i solen.

Läs mer

Om jag glömmer dig blir jag en annan

Ida Linde

Om jag glömmer dig blir jag en annan

Om boken

Ida Linde debuterar med en episk diktsvit om Maskinflickan. En skruvad historia om fotboll, städmani och döden, berättad av flickan som började sitt liv som en motorcykel.

Maskinflickan ska dö först. Det har hon bestämt. Att så ska det bli. Men alla andra hinner dö före henne. Maskinflickans testamente är en episk diktsvit av debutanten Ida Linde.
Det är en modern saga om en ung flicka som förlorat allt men som har sitt mod, sin ilska och sin fräckhet i behåll.
Ida Linde skriver och regisserar teater för Teater Torstensson i Malmö. Där har Maskinflickans testamente uppförts som monolog och nyligen även på Dramalabbet i Stockholm.


Läs mer

Maskinflickans testamente

Ida Linde

Maskinflickans testamente

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

9 februari 2024

Ida Linde och Pär Hansson nominerade till Norrlands litteraturpris

Nyheter