Trosbekännelser

Författare

Nina Lekander

Trosbekännelser

Svenska

2018-09-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Författare

Recensionsdag

2018-10-08

Publiceringsdatum

2018-09-14

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113075655

Antal Sidor

222

Vikt (kg)

0.29

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

193

Bredd (mm)

130

Klimatpåverkan

303g CO2e
Papper
ca 184 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 3 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 117 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Trosbekännelser

Recensioner

”Trosbekännelser är en sjudande brygd att sluka. Boken slutar med en mjuk smocka i magen. Kärlek är granne med döden.”

”Den berättar om en kärlek och passion som gör människan hudlös. Överkänslig för den andre. Och om priset för att leva tillsammans, och samtidigt i sitt hjärta härbärgera en frihet som också är obotlig ensamhet.”

”Ett oväder har slagit ner i Nina Lekander, och det är faktiskt alldeles ljuvligt skojig läsning.”

”… den roligaste och livfullaste romans jag läst på åratal.” ”Låt Nina Lekander förlösa era sexliv.”

Böcker av författaren

Om boken

Nina Lekanders förra bok, Hästar, män och andra djur (2012), var en självbiografisk skildring av övergångsålder och övergivenhet. Och en omprövning av synen på kroppen, sexualiteten och relationerna till väninnorna och, inte minst, djuren.

Trosbekännelser är berättelsen om vad som hände sedan. Om mötet med den stora, kanske enda, stormande kärleken, passionen. Ett uppvaknande och upplevelsen av upphetsande, uppfyllande sex. Att byta land, byta språk, byta liv. Och hur detta understundom kommer i konflikt med allt det man bär med sig genom livet.

I sammanlänkade essäistiska texter och nedslag blandar Nina Lekander teori med det djupt personliga, kunskap med erfarenhet. Det är skrivet med stor energi, stark närvaro, ilska, värme och humor.

Läs mer

Nina Lekander

Trosbekännelser

Om boken

Nina Lekander har skrivit en sorts essäroman som utgår från ämnena hästar, män och kvinnoliv efter 50-årsåldern. Hästen är barndomsdrömmen som går i uppfyllelse - att ha råd att skaffa en helt egen häst, lära sig sköta den, och framför allt uppfostra och dressera den enligt konstens alla regler.

Men främst handlar det om hästens betydelse för människan. Och om forskning kring detta, vårt samspel med hästar och andra djur, och hur det griper in i allt möjligt. Till exempel synen på kön, ledarskap, hälsa, ekologi, filosofi.
Männen är alla de som har kommit och gått. Fram till separationen från C som efter ett långt förhållande har träffat en betydligt yngre kvinna, och tillsammans med henne fått det barn som Nina och C aldrig fick.
Kvinnoliv 50+ är ytterligare ett viktigt tema. Hur det är att vara kvinna i övergångsåldern, att ompröva sitt förhållande till sin kropp och till sin sexualitet. Och allt detta i skenet av en separation. Men också i förhållande till ett nytt sätt att leva och vad relationerna, till alla de bästa kvinnliga kamraterna (och djuren) betyder.

Under de tre somrar som passerar vid bokens skrivande går Nina från ren ilska och hämndkänslor till en mer överseende attityd och kanske till och med förståelse för varför det blev som det blev. Sammanlänkade essäer som blandar kunskap med erfarenhet, teori med det personliga. Skrivet med stor energi, stark närvaro, ilska, värme och humor.

Läs mer

Hästar, män och andra djur

Nina Lekander

Hästar, män och andra djur

Om boken

MUN MOT MUN
När kommer den där prinsen? Och vad
har han med moderna kvinnor att göra?
Mun mot mun är en kärlekshistoria, en
diskussion och ett räddningsförsök.

LILLA LIVET
Det är en intim, personlig, intensiv och
omskakande berättelse från ett område
som aldrig beskrivits så här närgånget
- den ofrivilliga barnlösheten.

Läs mer

Mun mot mun & Lilla livet

Nina Lekander

Mun mot mun & Lilla livet

Om boken

"När mamma var döende visste vi inte att hon var det", skriver Nina Lekander. Mamma Lena hade skickats runt i vårdapparaten efter att ha opererats för cancer, och när hon till sist kom in akut på Karolinska sjukhuset kom döden fort.
"En hel människa är borta och vi står kvar."

Moderns död utlöser en explosion av tankar och känslor hos Nina. Vem var Lena egentligen? Vad hade hon för drömmar och tankar? I sin strävan att förstå och återskapa sin mammas liv letar Nina efter brev och dagboksanteckningar från Lenas ungdomsår och börjar nysta i sin släkts historia.

Hennes tankeväckande bok blir både till en berättelse om ett enskilt människoöde och till en skildring av kvinnors villkor de senaste decennierna. Autentiska och påhittade brev varvas med minnen, dialoger och personliga betraktelser över kärlekslängtan och sorgearbete; livmödrar och skilsmässor; barnafödande och begravningar. Mest om min mamma är en gripande och dråplig berättelse om att förlora en nära anhörig.

Läs mer

Mest om min mamma

Nina Lekander

Mest om min mamma

Nyheter

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

10 oktober 2018

Nina Lekander om nya boken: ”Vi får finnas, trots rynkor och hängrövar!”

Nyheter