Omslagsbild: Härligt är att leva här

Översättare: Lisa Lindberg
Utgivningsdatum: 2018-08-22
Recensionsdatum: 2018-09-10
ISBN: 978-91-1-307898-4

Härligt är att leva här

Paula M. Beckers liv

Paula Modersohn-Becker föddes i Tyskland 1876 och blev den första kvinnliga konstnär som målade ett nakenporträtt av sig själv. Härligt är att leva här en gripande skildring av hennes liv och hennes banbrytande konstnärliga arbete.

Modersohn-Becker hörde till en välkänd konstnärskoloni i byn Worpswede utanför Bremen i norra Tyskland, men allteftersom hennes eget måleri utvecklades kände hon lockelsen från Paris, dit hon också begav sig för att studera och lära känna andra konstnärer. Hon umgicks med Rodin och Monet och fick en nära relation till poeten Rainer Maria Rilke, som var gift med hennes väninna skulptören Clara Westhoff.

I ögonblicksbilder återberättar Marie Darrieus­secq Modersohn-Beckers liv och låter oss få vara med om hennes upptäckter och utveckling. Vi kommer konstnären nära in på livet, får ta del av hennes funderingar kring äktenskapet med Otto, tveksamheten att kombinera konstnärskapet med modersrollen.

Mer om författaren
209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2018
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2018

Marie Darrieussecq är född 1969 i Bayonne i franska Baskien. Sedan romandebuten 1996 har hon utkommit med ett flertal hyllade och omdebatterade romaner och essäer. Marie Darrieussecq är också verksam som dramatiker och översättare. Hon är bosatt i Paris med sin familj.

I och med romanen Tom är död, som handlar om en ung mors sorg över ett dött barn och jämfördes med Joan Didions Ett år av magiskt tänkande, tog Marie Darrieussecq klivet in på den bredare episka arenan. Romanen gav också upphov till en debatt om författarens roll och litteraturens uppgift, vilket gav ekon i den svenska pressen.

Med Flickan i Clèves återvände hon till temat från debuten Suggestioner: kvinnors objektifiering, kvinnans villkor i en mansdominerad värld och kvinnliga strategier för överlevnad. I den nya boken, Man måste älska männen mycket, är Solange från kritikerhyllade Flickan i Cléves är tillbaka.

Priser och utmärkelser:

PRIX DES PRIX 2013 för Il faut beaucoup aimer les hommes
Prix Médicis 2013 för Il faut beaucoup aimer les hommes

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.