Omslagsbild: Brevet från Gertrud

Utgivningsdatum: 2018-09-05
Recensionsdatum: 2018-09-24
ISBN: 978-91-1-308796-2

Brevet från Gertrud

Martin Brenner står i en minneslund tillsammans med sin hustru Cristina och sin dotter Sara. I handen håller han en urna med askan efter sin mor, Maria, som gått bort, åttiofem år gammal. Visst känner han saknad efter henne, men de kom aldrig varandra riktigt nära, mellan dem fanns alltid en skugga av sorg.

Efter begravningen kontaktas Martin av en advokat. Av honom får Martin veta att Maria inte var det tyska flyktingbarn han hittills trott, utan en överlevande från Auschwitz och judinna, vars riktiga namn var Gertrud. Advokaten läser upp ett brev från Gertrud där hon förklarar att hon dolt sanningen, av rädsla för att historien skulle upprepa sig och för att Martin själv skulle ha friheten att välja vem han ville vara. Martin kan alltså, som en av få, välja om han vill bejaka sin judiskhet eller ej. Om han inte säger något till någon kommer han att förbli den han är. Men då kommer han att upprepa det hans mor gjorde mot honom. Ska han våga berätta? Vill han ens?

Brevet från Gertrud är en berättelse om identitet, om i vad mån man själv har rätt att välja. Och om det pris man kan få betala för att hävda sin rätt.
Mer om författaren
209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018

SENASTE RECENSIONERNA

"Detta är en stark och angelägen gestaltning av sådana svårigheter som människor idag ställs inför, och romanens betydelsebärande tendens utgörs av en lika skickligt belyst som seriös fråga om hur fri är man egentligen är att välja." /Michael Economou
BTJ

Björn Larsson debuterade 1980 med novellsamlingen Splitter på Wahlström och Widstrands förlag. Sedan gick det över ett decennium innan hans nästa bok, romanen Den keltiska ringen, utkom år 1992 på Bonniers förlag. Sedan dess har Björn Larsson publicerat en bok ungefär vartannat år, samtliga utom en på Norstedts.

År 1995 kom romanen Long John Silver, i vilken ärkepiraten från Skattkammarön berättar sitt liv från början till slut, vilket några år senare också gav Björn Larsson ett internationellt genombrott. Därefter följde 1997 Drömmar vid havet om den karismatiske sjökaptenen och gårdfarihandlaren i drömmar Marcel. I romanen Det onda ögat, 1999, berättar Björn Larsson historien om ett terroristattentat i Paris underjord, som på ett kusligt sätt förebådade attentatet i New York den elfte september. Nästföljande bok, som utkom 2001, var en essä, Från Vredens Kap till Jordens Ände, om världen och livet sedda från sittbrunnen på en mindre segelbåt och byggde på hans erfarenheter av att bo på en segelbåt i flera år och två års seglatser i Nordatlantiska vatten.

Året därpå, 2002, var det dags för romanen Den sanna berättelsen om Inga Andersson om en kvinnlig kriminolog som tvingas mäta krafter med världens största underrättelsetjänst, den amerikanska National Security Agency. Essän Besoin de liberté [Behov av frihet] skrev Björn Larsson direkt på franska för förlaget Le Seuil som gav ut boken år 2006. Året därpå översattes den till italienska, men den har ännu inte utkommit på svenska. Björn Larssons senaste bok, novellsamlingen Filologens dröm (2008), handlar ett antal forskare i olika discipliner som drömmer om att göra den stora upptäckt som ska förändra världen, helst till det bättre, och gärna ge dem själva Nobelpriset.

Björn Larssons böcker genomgående tagits emot mycket positivt av kritikerna och han har också efter hand fått en stor publik, inte minst i pocket.

Utomlands - särskilt i Frankrike, Italien och Tyskland - räknas Björn Larsson som en av Sveriges mest betydande samtida författare. Han har översatts till femton språk, kritikerna har lovordat hans böcker, varav flera har blivit både långsäljare och bästsäljare.

Björn Larsson har också fått flera prestigefyllda priser, bland dem Prix Médicis étranger för Drömmar vid havet, Elsa Morantepriset för Det onda ögat, Prix Astrolabe-Étonnants voyageurs för Från Vredens Kap till Jordens Ände och Premio Boccacio Europa för det samlade författarskapet. Björn Larsson är för närvarande ledamot av två litterära prisjuryer, dels Prix Nicolas Bouvier-Étonnants voyageurs, dels Prix Simone de Beauvoir pour la libération des femmes dans le monde.

Björn Larsson är även verksam som professor i franska, språk och litteratur, vid Språk- och litteraturcentrum, Lunds Universitet. Som forskare har han publicerat monografier på franska om litteraturens funktioner och studier i semantik och språkfilosofi samt ett antal artiklar om olika författare och genrer, företrädsvis på franska, men också på engelska, svenska och italienska.

Björn Larsson undervisar och handleder också på Lunds Universitets författarskola som han var initiativtagare till för ett antal år sedan och som  har utvecklat sig till en framgångshistoria med över 25% debutanter bland dem som fullfört den tvååriga utbildningen.

Björn Larsson delar sin tid mellan Gilleleje i Danmark, där han bor på sin båt, Råå söder om Helsingborg där han har en lägenhet och skrivarlya, samt Frankrike och Italien där han tillbringar ett par månader om året.

Priser och utmärkelser:

1999, Le prix Médicis étranger (Le capitaine et les rêves)
2000, Il premio Boccaccio Europa (Il Cerchio Celtico), Certaldo
2002, Prix l'Astrolabe-Étonnants-voyageurs (La Sagesse de la mer)
2002, Premio Elsa Morante (L'occhio del male), Napoli
2003, Le prix des lecteurs, Le festival Livre et Mer, Concarneau (La Sagesse de la mer)
2004, Il premio Grinzane Biamonti, SanRemo
2007, Il premio SanRemo (Bisogno di libertà)
2010,  Sjösalapriset "för sina på gedigna kunskaper baserade fascinerade skildringar där sjön, människorna och deras frihet samt båten bildar en innerlig enhet. En författare helt i Evert Taubes anda."

 


 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.