Omslagsbild: Dokumentet

Utgivningsdatum: 2018-09-26
Recensionsdatum: 2018-10-17
ISBN: 978-91-1-309289-8

Dokumentet

Den 8 maj 1978 lades ett kopierat häfte på varje skrivbord och i varje postfack på Aftonbladets redaktion. Dokumentet slog ned som en bomb på tidningen. En grupp tjejer hade bestämt sig för att dokumentera sina personliga erfarenheter av supande och tafsande män på arbetsplatsen. De hade träffats i olika grupper och diskuterat, skrivit texter och intervjuat varandra. Så samlade de ihop pengar för att kunn­a trycka upp 400 exemplar och dela ut till alla kollegor.

Dokumentet var början till en dialog med männen på jobbet, men det ledde också till en förändring av journalistiken och skapade möjligheter för kvinnor att göra karriär.

Nu ges Dokumentet, som skrevs av Aftonbladets kvinnliga journalister, ut 40 år efter att det först publicerades. 
169 kr Bok - Häftad
Utgiven: september 2018
149 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018

NYHETER

#metoo 40 år före #metoo

Redan 1978 skrev Aftonbladets kvinnliga journalister ett upprop mot arbetsplatsens unkna kultur. Ett år efter #metoo publicerar vi Maria Schottenius nyskrivna förord till Dokumentet.

Dokumentet som skakade Mediesverige ges ut på nytt

För fyrtio år sedan lades ett kopierat häfte på varje skrivbord på Aftonbladets redaktion. De kvinnliga anställda vittnade om sexuella trakasserier och en ohållbar kultur. Nu ges skriften ut på nytt.

Se fler nyheter

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.