Omslagsbild: Björnkvinnan

Utgivningsdatum: 2019-08-28
Recensionsdatum: 2019-09-16
ISBN: 978-91-1-308449-7

Björnkvinnan

År 1542 följer en föräldralös ung kvinna sin förmyndare på en kolonialexpedition till Nordamerika. Hennes resa blir beskriven av tre franska renässansförfattare och många år senare vänder sig en nutida författare till dem för att förstå vad som hände. Från den första dagen då författaren får höra talas om Björnkvinnan kan hon inte släppa tanken på henne. Hon tänker på ön i världens största estuarium och en enda ensam människa på den. Hon tänker på mörkret och svälten och kölden och en kvinna med gevär, klädd i djurhud.

I framskrivandet av Björnkvinnan tränger författarens liv in. Utforskandet vävs samman med frågor om varför hon skriver, vad en berättelse är, vem författaren en gång var och vad hon har blivit: "Mitt skrivande hade fört mig ut i en tillvaro av utsatthet men det hade också varit ett sätt för mig att skydda mig själv mot allt det jag upplevde hotade mig."

Karolina Ramqvists roman berättar den fantastiska historien om Björnkvinnan och låter samtidigt läsaren bli delaktig i dess tillblivelse.

Mer om författaren
209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: april 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2019
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Karolina Ramqvist
Utgiven: september 2019

SENASTE RECENSIONERNA

Björnkvinnan är en bländande intellektuell roman och när Ramqvist väl ger efter för föreställningen om moderskapet som en lägre stående tematik i berättelsen, och i stället skildrar skuldkänslorna i förhållande till det som gått förlorat, blir texten också drabbande.
Bilden av den isolerade kvinnan dubbelexponeras effektfullt mot författarens situation i denna motsträviga berättelse som rymmer så många skikt. Om antalet hundöron jag viker för att markera särskilda passager säger något om hur intressant boken är, så kan jag konstatera att var och varan­nan sida har fått nedvikta hörn. Björnkvinnan liknar på samma gång ett öppet sår och en sluten muss­la, den är både trevande och skickligt kontrollerad.
Nordvästra Skånes Tidningar
Det här är en bok som låter romanen korsa essäns terräng, och jag gillar ambitionen och utförandet, och är hela tiden på Ramqvists sida. Allra mest uppskattar jag hur hennes skrivande rör sig bort från det polerade och tillrättalagda, då det tillåter texten att bevara sin spontanitet. Därför blir det mer levande, och att läsa den här boken liknar att vara delaktig i ett autentiskt samtal, där du får öva dig i att vara aktsam på nyanser och subtiliteter.
Falköpings Tidning

NYHETER

Norstedtsförfattare prisas av De Nio

Den litterära akademin delar ut priser till Karolina Ramqvist, Anneli Jordahl och Josefin Holmström.

Foto: Alexander Dahl

Norstedtsförfattare nominerade till Nöjesguidens priser

Karolina Ramqvist, Iman Mohammed och Tone Schunnesson kan få tidningens lokala priser.

Foto: Alexander Dahl, Sara Mac Key, Celine Barwich

Karolina Ramqvist: ”Jag var otroligt trött på historier om personliga bedrifter”

Författarens nya roman Björnkvinnan är en berättelse om överlevnad och utsatthet, om besatthet och likheterna mellan historien och vår samtid.

Foto: Alexander Dahl
Se fler nyheter

Karolina Ramqvist debuterade 1997. Hon har givit ut flera romaner och bland annat tilldelats Per Olov Enquists pris för "en unik position i svensk samtidslitteratur". Hennes senaste bok Björnkvinnan (2019) uppmärksammades stort, även internationellt. Hon har också skrivit noveller, filmmanus, essäer och kritik, samt varit chefredaktör för tidskriften Arena och medarbetare i DN.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.