Testamente

Författare

Nina Wähä

Testamente

Svenska

2019-01-18

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Författare

Recensionsdag

2019-02-11

Publiceringsdatum

2019-01-18

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket, Ljudbok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113086972

Antal Sidor

437

Vikt (kg)

0.757

Ryggbredd (mm)

35

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

160

Klimatpåverkan

669g CO2e
Papper
ca 572 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 11 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 86 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Testamente

Recensioner

”Det är, långt in i den täta, omfångsrika romanen, fängslande in i varje liten detalj.”

”Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva.”

”Wähäs energi och överflödande berättarlust har en alldeles egen kraft”

”Hon är så bra att jag blir vansinnig”

Böcker av författaren

Om boken

En het sommar. En plötslig mistral. Vad är egentligen vänskap? Och vad är egentligen sant?

Katja och Lou är bästa vänner. De möttes på teaterlinjen på Södra Latin, och medan Katja numera jobbar på ett ekologiskt kafé så har Lou blivit filmstjärna efter succén med storfilmen Babetta. En dag får Katja frågan om hon vill komma och tillbringa sommaren i ett sydfranskt chateau tillsammans med sin bästa vän. Hon blir inbjuden till ett slott, i vilket Lou bor tillsammans med en fransk filmlegend.

Trots att det är en värld som för Katja mer liknar fantasi än verklighet så återgår de till sin gamla relation där de delar allt, nästan som två syskon. Eller som två sidor av en och samma spegel? Snart dras nätet åt kring dem. Den ena märkvärdiga händelsen efter den andra uppdagas och sanning blir allt svårare att skilja från lögn - och kanske är deras vänskap till sist den sista pusselbiten i ett bisarrt och skrämmande skådespel?

Efter sitt stora genombrott med romanen Testamente återkommer nu Nina Wähä med en hyllning till filmkonsten med alla dess hjältar och skurkar. Babetta är en roman som bäst kan beskrivas som Persona möter Mr Ripley.

Läs mer

Nina Wähä

Babetta

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva." Dagens Nyheter

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

Läs mer

Testamente

Nina Wähä

Testamente

Om boken

"Hallå! Finns det fler än jag som tvivlar? Som tycker att självförhärligande och nostalgi blir smetigt i längden? Kvinna, misantrop 20+, söker likasinnade. Eller vänta, stryk det. Jag söker ingen."

Sabina (om det verkligen är hennes namn) behöver ingen, och tror inte på något. Hennes steg leder ändå ofrånkomligen till ett möte med en äldre man som bär på en hemlighet. Eller åtminstone tycks så vara fallet när hon hittar en massa brev i hans lägenhet. Brev som skulle kunna vara ett manuskript, skrivna av mannen eller av någon som en gång stod honom väldigt nära.

I manuskriptet får vi följa en viss Aleksander Petrov. En rädd man med skrivardrömmar. Tillsammans med sin bästa vän Jimi, som tagit sitt namn efter Jimi Dean, och den alltigenom illa omtyckta Kackerlackan rymmer Aleksander från det kommunistiska Bulgarien i hopp om att ta sig till US of A, drömmarnas land, där alla får ha snygga texaskis på sig och dansa med blonda glada tjejer. Efter arresteringar, rymningar och olyckliga kärleksaffärer hamnar de i Rom mitt under studentupproren. Där prövas deras vänskap och värderingar i grunden.

Men deras vägar skiljs åt på ett avgörande sätt. Och genom livets alla små överraskningar möts de igen genom en kvinna 20+ i Stockholm som tvivlar och som tycker att självförhärligande och nostalgi blir smetigt i längden. Människor ur två generationer som på pappret har väldigt lite gemensamt visar sig vara närmare varandra än man kunde tro. Dessutom har världens fjärde hjärttransplantation något med saken att göra. Ty hjärtat har en märklig förmåga att kunna byta plats, bara man väl lyckas få korn på exakt var det sitter.

I Titta inte bakåt! undersöks begrepp som identitet, hopp kontra hopplöshet, nostalgi, och om en människa verkligen är samma människa livet igenom, och om inte, var går i så fall gränsen till bedrägeri.

Läs mer

Titta inte bakåt!

Nina Wähä

Titta inte bakåt!

Om boken

Nina Wähä, som gjorde en uppmärksammad skådespelardebut i Babylonsjukan, debuterar här som författare med en roman om två systrars nära och spända band i en trasig familj.

S som i syster är en roman om spegelbilder. Isabel och Paola växte upp med varandra, men när föräldrarna en gång bröt upp fick romanens jag, Isabel, följa med sin pappa och hennes syster bo kvar hos sin mamma.

Fadern var en slarver som flyttade runt hos olika kvinnor och vi anar i början av boken att han har gått bort i en brand, och att Isabel lever kvar i traumat av hans bortgång, till skillnad från hennes syster och mamma. Hela hennes liv präglas nu av detta och speglas i den händelsen. Hennes minne, dröm och fantasi blandas ihop med nuet. Mannen hon träffar blir till brandmannen som räddade henne som barn, han som räddade henne från branden som tog hennes fars liv. Och vad som egentligen hänt är genomgående en gåta i berättelsen.

Läs mer

S som i syster

Nina Wähä

S som i syster

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

26 januari 2022

Nina Wähä: ”Det var bara att börja skriva”

NyheterIntervju