Omslagsbild: Salamanderkriget

Översättare: Erik Frisk
Utgivningsdatum: 2019-03-20
Recensionsdatum: 2019-04-08
Mediekontakt: Fanny Birath
ISBN: 978-91-1-309199-0

Salamanderkriget

Karel Capeks Salamanderkriget från 1935 är en munter och burlesk men också mörk satir om kolonialism, fascism, segregation, konsumtionshets och överproduktion. Träffande i sin samtid, men också otäckt aktuell för oss.

En äventyrlig sjökapten upptäcker en okänd salamanderart i Ostindien. Djuren är mycket läraktiga och samarbetsvilliga. Kaptenen lär dem att hämta upp pärlmusslor och gör sig en förmögenhet på dem. Snart lär de sig tala några ord, och särskilt intelligenta salamandrar blir ledare för de övriga.

Efter några år upptäcks deras existens av vetenskapsmän, affärsmän och politiker. Man utnyttjar dem som billig och effektiv undervattensarbetskraft, de lär sig att hantera verktyg och sprängämnen, de får bygga hamnar och till och med militära anläggningar. Salamandrarna förökar sig och blir allt mäktigare. Snart finns det fler salamandrar än människor på jorden. Upproret är oundvikligt ...

Mer om författaren
215 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2019
Photo

Karel Capek (1890-1938) är en av den tjeckiska litteraturens mest betydande författare. En satiriker och samhällskritiker som skrev samtidsromaner och sci-fi-pjäser (och myntade begreppet "robot") likaväl som komiska pärlor som Ett år med min trädgård som kommit i flera svenska utgåvor.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.