Föda barn

Författare

Hanna Ulfsdottir

Hanne Fjellvang

Linn Richter

Föda barn

Svenska

2019-04-02

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2019-04-24

Publiceringsdatum

2019-04-02

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113092300

Antal Sidor

188

Vikt (kg)

0.391

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

158

Klimatpåverkan

409g CO2e
Papper
ca 248 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 157 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Att föda barn är en upplevelse olik alla andra. Att så mycket smärta kan vara normal. Att förlossningar kan skilja sig så mycket åt. Att det kan vara så omöjligt att föreställa sig hur det ska bli. Att det ska komma en ny människa!

Författarna till Föda barn är alla barnmorskor med lång erfarenhet. De är övertygade om att kvinnan, genom kunskap om vad som händer i kroppen och varför det känns som det gör, kan uppleva mindre rädsla och större trygghet och därmed lättare hantera födandets alla olika delar och utmaningar.

De tar upp fakta om hur kroppen fungerar och vad som händer under varje steg av födandet. De utelämnar inget, förskönar inte, utan ger svar på allt man kan vilja veta inför förlossningen och förberedelserna inför den. Här finns bland annat handfasta råd om alla sorters smärtlindring, om mental träning och partnerns roll. Genom hela boken finns personliga förlossningsberättelser som visar på bredden i känslor och upplevelser kopplade till födande.

Föda barn är en uppdaterad och helt omarbetad nyutgåva av Förlossningshandboken från 2009.

Läs mer

Hanna Ulfsdottir, Hanne Fjellvang, Linn Richter

Föda barn

Om boken

Att föda barn och att bli förälder är en stor utmaning, både fysiskt och känslomässigt. Förlossningshandboken är en modern förlossningsbok som hjälper läsaren att förbereda sig på bästa sätt.

Alla kvinnor är unika och föder med mer eller mindre ansträngning på sitt alldeles egna sätt. Författarna till Förlossningshandboken är barnmorskor. De är övertygade om att kvinnan genom god kunskap om vad som händer i kroppen, och varför det känns som det gör, kan känna en större trygghet och därmed få lättare att hantera förlossningen.
Förlossningshandboken är en vägledning hur man förbereder sig inför och hur man kan jobba genom förlossningen. Den tar upp fakta om hur kroppen fungerar och vad som händer under varje steg av födandet. Den utelämnar inte något, förskönar inte, utan ger svar på allt man kan vilja veta inför förlossningen. Boken ger tips och råd till partnern, tar upp kejsarsnitt, beskriver de komplikationer som kan uppkomma under en förlossning och hur de vanligen hanteras. I boken finns också avsnitt om mental förberedelse, tvillingförlossningar, amning och tiden som nybliven förälder.
Boken innehåller utförliga handfasta avsnitt både för den som vill föda med medicinsk smärtlindring och den som vill använda sig av alternativa smärtlindringsmetoder, som psykoprofylax och massage. Dessutom finns genom hela boken personliga förlossningsberättelser, och i slutet en medicinsk ordlista så att den som vill ska kunna tolka sin förlossningsjournal.
Foton och illustrationer hjälper läsaren att förstå vad som händer under förlossningen.

Läs mer

Förlossningshandboken

Hanne Fjellvang, Linn Eriksson, Hanna Sahlin Ulfsdottir

Förlossningshandboken