Nästa gång elden

Författare

James Baldwin

Översättare

Olof Starkenberg

Nästa gång elden

Svenska

2019-03-15

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Klassiker

Översättare

Olof Starkenberg

Författare

Recensionsdag

2019-04-08

Publiceringsdatum

2019-03-15

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originaltitel

The Fire Next Time

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Serie

Norstedts klassiker

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

LABB Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113093833

Antal Sidor

134

Vikt (kg)

0.323

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

219

Bredd (mm)

144

Klimatpåverkan

338g CO2e
Papper
ca 204 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 130 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Nästa gång elden togs emot som en omistlig uppgörelse redan när den första gången publicerades 1963. James Baldwins unika förmåga att skriva med lika mycket vrede som ömhet avtäckte här rasismens öppna och dolda mekanismer, och visade på hur förtrycket bygger ett maktfullkomligt system där somliga räknas som förlorare och somliga ger sig själva rätten att utplåna alla andra.

Utgångspunkten är författarens egen uppväxt i Harlem och hur han konsekvent utsattes för en vardagsrasism som kom att följa honom resten av livet. Men det personligt hållna skrivsättet - utformat som två brev - öppnar också blicken och skänker möjlighet till försoning kring grundläggande mänskliga värden.

Samtidigt är förbehållet tydligt formulerat: "Vill jag verkligen bli integrerad i ett brinnande hus?" Ty om det inte är möjligt att enas om en gemensam lösning så blir följden en fullskalig katastrof. Därav titeln: Nästa gång elden.

New York Times kallade Baldwins essä för "en predikan, ett ultimatum, en bekännelse, en angivelse, ett testamente och en krönika". Nu presenteras Nästa gång elden i Norstedts klassikerserie i en reviderad översättning och med ett nyskrivet förord av Aleksander Motturi, som tidigare i år ledde en hel föreläsningsserie utifrån James Baldwins tidlösa mästerverk.

Läs mer

James Baldwin

Nästa gång elden

Nyheter

Foto: Allan Warren

13 juni 2020

Läs James Baldwin och Ta-Nehisi Coates

Nyheter