Omslagsbild: Fatta lagen!

Fotograf: Kajsa Göransson
Utgivningsdatum: 2019-08-14
Recensionsdatum: 2019-09-04
ISBN: 978-91-1-309167-9

Fatta lagen!

Från hatbrott till snatteri och svartjobb

Många, särskilt unga, känner inte till sina rättigheter. Och de är inte medvetna om sina skyldigheter. Det menar juristen Dona Hariri som säger: Det är inte coolt att begå brott, det är coolare att kunna sin rätt.

Fatta lagen! är boken som gör lagen tillgänglig för alla. Till exempel förklarar den vad som är att förolämpa och vad som är förtal. Varför det aldrig är en bra idé att jobba svart eller vad samtycke till sex egentligen innebär. Om det räknas som misshandel när två personer har bestämt sig för att slåss eller om en polis har rätt att trycka upp dig mot en vägg och visitera dig.

Juridik anses ofta svårt och krångligt, men här kommer lagen förklarad på ett sätt som alla kan förstå. Unga blir ofta utsatta för brott och med hjälp av den här boken ska du veta vad som gäller när - eller helst innan - du hamnar i en rättssituation.

Områden som beskrivs är framför allt sådana som unga människor berörs av; immaterialrätt, sexualbrott, misshandel, väktares befogenheter, narkotika, olaga hot, stöld och diskriminering, men även juridik kring bostäder och civil olydnad.

Dona Hariri vill med den här boken ge alla medborgare rätten till sin rätt. Läs på och fatta lagen!

Mer om författaren
189 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2019
149 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Dona Hariri
Utgiven: september 2019

NYHETER

Fatta lagen – nu som lärarhandledning!

Juristen Dona Hariris bok lär dig dina rättigheter och skyldigheter. Perfekt för gymnasieskolan.

Dona Hariri får Zaida Cataláns pris

Juristen, aktuell med boken Fatta lagen!, får priset som delas ut i den mördade människorättskämpens namn.

Foto: Kajsa Göransson

Dona Hariri: ”När man kan sina rättigheter är man okrossbar”

Nya Fatta lagen! förklarar på ett lättfattligt sätt skillnaden mellan förolämpning och förtal, varför det aldrig är en bra idé att jobba svart eller vad samtycke till sex egentligen innebär. Med den vill juristen Dona Hariri ge alla medborgare rätten till sin rätt.

Foto: Kajsa Göransson
Se fler nyheter

Dona Hariri (f. 1988) är en svensk jurist, människorättsaktivist, programledare och föreläsare. Hon brinner för att tillgängliggöra juridik och använder juridiken som ett verktyg för inkludering, jämlikhet och jämställdhet.

Tolv år gammal köpte hon sin första lagbok på en secondhandbutik och prövade att ta sig igenom den utan att lyckas. Driven av revanschlusta började hon utbilda sig till jurist direkt efter gymnasiet. Nominerad till Årets jurist 2016 och listad som en av Sveriges 100 framtida makthavare.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.