Omslagsbild: Ett kilo socker

Utgivningsdatum: 2019-05-10
Recensionsdatum: 2019-05-29
ISBN: 978-91-1-308713-9

Ett kilo socker

Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv

"Ta av dig den där. Det som händer där ute påminner om 30-talet i Polen."

Farmor pekar på Davidsstjärnan som hänger runt min hals och fortsätter:

"Du kan råka illa ut."

Vi sitter som vanligt i köket, platsen där hon till slut började berätta. Om då, hur hon överlevde. Om nu, om mardrömmarna som aldrig försvinner. Minnen från kriget som rullar på näthinnan som en film hon aldrig kan pausa. Det är på natten hon ser konturerna av deras ansikten tydligt, som hon kan höra sin lillasysters röst. Ibland lever de igen, ibland är hon tillbaka i det polska ghettot där mamma och pappa motar ut sin tonårsdotter. Tvingar henne att återigen fly till skogen, mot fienden som satt ett pris på hennes liv, bara för att hon är judinna.

Att vara en Förintelseöverlevande kallar farmor inte för en välsignelse, utan ett straff. Att tvingas leva med skulden över att hon lever, inte de.

Ett kilo socker handlar om ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet. Vad händer när ingen av dem längre finns?

Mer om författaren
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: juli 2020
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2019
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Gabriella Boris
Utgiven: maj 2019

SENASTE RECENSIONERNA

”Det är ett vackert resultat som bär på en djup sanning. Att minnas och att dela minnen är det som gör oss till människor.”

NYHETER

Priset på ett liv

I journalisten Helena Trus bok Ett kilo socker berättar hennes farmor om att överleva Förintelsen. En bok lika mycket om då som om nu.

Foto: Kajsa Göransson
Se fler nyheter

Helena Trus är journalist på Aftonbladet och har genom åren arbetat som nöjesreporter, programledare, krönikör och är numera nyhetsreporter med inriktning på samhällsjournalistik. Hon föreläser också för högstadie- och gymnasieelever om Förintelsen och den nutida antisemitismen. Hon är själv barnbarn till två Förintelseöverlevande och under flera år har hon intervjuat sin farmor Cyla om hennes liv. Med Ett kilo socker debuterar Helena som författare.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.