Omslagsbild: När kroppen angriper sig själv

Översättare: Mari Höglund
Utgivningsdatum: 2019-10-02
Recensionsdatum: 2019-10-21
Mediekontakt: Katarina Lindell
ISBN: 978-91-1-309405-2

När kroppen angriper sig själv

Om autoimmuna sjukdomar och en forskares kamp för sin mamma

När kroppen angriper sig själv kallas det för en autoimmun sjukdom. Vårt imponerande immunförsvar har drabbats av av en felkoppling i systemet. Kroppens försvarare kan nämligen förvandla våra liv till en mardröm och i värsta fall gör de slut på oss, förintar samma kropp som håller dem vid liv.

Varför kroppen angriper sig själv är ett av läkarvetenskapens största mysterier och det är samtidigt gåtan om Anita Kåss egen mamma. För när Anita föds tar år av lidande sin början för mamman, som drabbas av ledgångsreumatism. När Anita är tretton år dör modern, efter att ha varit svårt sjuk och sängliggande under hela Anitas barndom.

Mammans död drev Anita Kåss att ta reda på allt om sjukdomen och att försöka finna ett botemedel. Hon har tvingats ta okonventionella vägar inom den medicinska forskningen för att nå målet. Boken är en gripande, djupt personlig berättelse om sorg och vanmakt, samtidigt en populärvetenskaplig resa in i immunförsvarets värld.

De autoimmuna sjukdomarna är många av våra mest vanliga sjukdomar som ledgångsreumatism, psoriasis, multipel skleros, diabetes typ 1 och glutenintolerans (celiaki).

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2019
123 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2019

Anita Kåss är läkare och forskare, född i England och numera boende i norska Skien i Telemark. Hennes forskning om reumatiska sjukdomar blev mycket uppmärksammad sedan hennes upptäckt, en ny behandling för drabbade av ledgångsreumatism, sålts till ett japanskt läkemedelsbolag för en rekordstor summa.

Mer om författaren
Photo

Jørgen Jelstad, norsk journalist och författare. 2011 gav han ut boken De bortgjemte - og vordan ME ble vår tids mest omstridte sykdom.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.