En sång för Hedda

Författare

Annika Estassy

En sång för Hedda

Svenska

2019-10-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Feelgood

Författare

Recensionsdag

2019-10-14

Publiceringsdatum

2019-10-11

Formgivare omslag

Sofia Scheutz

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket, Ljudbok, E-bok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113096872

Antal Sidor

334

Vikt (kg)

0.5

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

142

Klimatpåverkan

442g CO2e
Papper
ca 378 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 8 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 57 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Svenska Nelly har precis fått nycklarna till sitt hus i den lilla franska byn vid medelhavskusten. Nu står julen för dörren och Nelly har ett fallfärdigt hus och en vildvuxen trädgård att ta sig an, och en ny tillvaro att finna sig tillrätta i. Hon blir alltmer fäst vid olivbonden Victor, men tvekar eftersom hon trivs med sin nyvunna självständighet. Däremot tycker hon att Jean-Paul, ägaren till grannstadens leksaksbutik, och Nadine, ägarinnan till byns blomsterhandel, skulle bli ett perfekt par, och hon tar oombedd på sig rollen som matchmaker.

Jul i byn mellan berg och hav är en varm berättelse om gemenskap och kärlek, och utspelar sig långt från det svenska höstmörkret. Det är en fristående fortsättning på Vingården mellan berg och hav.

Läs mer

Annika Estassy

Jul i byn mellan berg och hav

Om boken

När Maja erbjuds ett vikariat som kyrkogårdsvaktmästare i Måneby är det ett par saker hon "glömmer" att berätta för kyrkoherden: Att hon har traktens minst gröna fingrar och att hennes körkort inte är giltigt. Sånt går alltid att rätta till efteråt, menar Maja. Fast att påstå att hon anlagt en fantastisk köksträdgård på sin kolonilott var kanske inte så smart. Särskilt som hon varken har råd med frön eller ser skillnaden på morotsblast och hundkäx. Och att ta körkort kostar ju en förmögenhet. Så när Solveig, kommunchefens stroppiga hustru, erbjuder Maja tjugotusen kronor för ett rum i hennes lägenhet, tackar hon ja direkt. Särskilt som Solveig, som är arg på sin otrogne man, kan hjälpa henne att avstyra hans senaste idiotprojekt.

Solveig delar inte Majas flexibla inställning till sanningen, inte heller hennes sinne för ordning vilket gör att det snabbt knakar i fogarna för det omaka paret. När Solveig dessutom hittar en ung man med bärnstensgula ögon på Majas soffa en morgon, ställs allt på sin spets.

Många lögner små är den fartfyllda och humoristiska tredje delen i Annika Estassys omtyckta Måneby-trilogi som inleddes med Gröna fingrar sökes och fortsatte med En sång för Hedda.

Läs mer

Många lögner små

Annika Estassy

Många lögner små

Om boken

Mindre än två veckor före jul erbjuds Lina Sundell ett avgångsvederlag av sin chef i stället för den befordran hon hoppats på. I ren ilska tackar hon ja och bokar genast en tangoresa till Buenos Aires. När Linas biologiska pappa, som hon trodde var död, står livs levande framför henne på Kastrup flygplats samtidigt som mamma Hedda bryter handleden uppe i Måneby, bestämmer sig Lina hastig och lustigt för att åka upp till familjens gästgiveri och hjälpa till med julfirandet. Men också för att avkräva modern sanningen bakom den återuppståndne fadern. Vad hände dem emellan egentligen?

Mamma Hedda har å sin sida inte det lätt. Oron över gästgiveriets framtid och all stress inför julen gör henne både trött och förvirrad. Vem ska ta över verksamheten när hon inte längre orkar? I en Sång för Hedda återvänder Annika Estassy till det lilla samhället Måneby från Gröna fingrar sökes och bjuder på en berättelse om kärlek, frigörelse och försoning och modet att göra en nystart i livet.

Läs mer

En sång för Hedda

Annika Estassy

En sång för Hedda

Om boken

Det är sommar i Måneby, Agnes favoritårstid. Men i år är inget sig likt. Sjukdomen har slagit klorna i Agnes så hon orkar inte sköta sin älskade koloniträdgård längre. Dessutom har hon i ett svagt ögonblick lovat sin granne att ta hand om hans kakadua medan han reser jorden runt. Vad ska hon göra?

Många mil söderut, utanför Stockholm bor Leyla med sin man Johan och deras sexårige son Hugo. Efter att Johan gått över gränsen i ett av sina raseriutbrott bestämmer sig Leyla för att fly bort någonstans med Hugo. Hon svarar på en annons för en kolonistuga som uthyres mot omvårdnad och skötsel och hamnar i Måneby. De efterföljande veckorna blir den återhämtning som Leyla längtat efter, trots att hon vet att hon inte kan hålla sig undan för evigt. Går hennes äktenskap att rädda? Vill hon ens det?

Även Agnes har livsavgörande beslut att fatta, men av ett helt annat slag. Gröna fingrar sökes är en berättelse om utsatthet men också om kvinnors vänskap levnadsvisdom och en trädgårds läkande kraft.

Läs mer

Gröna fingrar sökes

Annika Estassy

Gröna fingrar sökes

Om boken

Inte en enda tår fäller Louise Sörenstam, född Granström, när hon ser sin makes kista sänkas ner i Roslagens karga jord en oktobermorgon. Egentligen var det tulpanlökar hon hade tänkt få ner i jorden denna dag, men så blev det nu inte. Livet ville annorlunda.

Trettiofem års äktenskap är till ända och Louise vågar äntligen drömma om att börja om på nytt, återuppta sina konststudier och skapa sig ett eget liv. Hon har varit en mycket lojal och trogen hustru som levt för sina döttrar och översett med maken Konrads vidlyftiga leverne. Konrad var tyvärr en man med mycket rymligt samvete och det dröjer inte länge förrän Louise upptäcker att det enda hon ärvt efter sin make är en härva av skulder och ekonomiska oegentligheter.

När lokal- och kvällspressen får nys om Konrads affärer blir Louise dess villebråd och hon försöker komma undan den oönskade uppmärksamheten genom att fly till sin syster Carina i Sydfrankrike. Carina lämnade tidigt barndomens Roslagen för en framgångsrik modellkarriär i Paris och har numera dragit sig tillbaka till i den lilla medelhavsbyn Sainte Marie-sur-Mer. Systrarna Granström har inte hållit kontakten med varandra och deras återförening blir allt annat än hjärtlig. Den påtvingade samvaron gör att hemligheter, minnen och ouppklarade konflikter kommer upp till ytan.

Vistelsen i Sainte-Marie-sur-Mer ger Louise tid att rannsaka sitt liv med Konrad och sin relation till Carina. Varför har Carina alltid varit så avvisande emot henne och varför satte sig Louise inte in i sin makes affärer mer? Louise lär också känna den svenske frilansjournalisten Boy som ger henne all den uppmärksamhet hon längtar efter men aldrig tidigare fått av Konrad. Hon får allt svårare att stå emot Boys närmanden, men vad vill han henne egentligen?

När allt ställs på sin spets för Louise har hon att välja mellan hämnd eller förlåtelse.

Läs mer

Alla dessa hemligheter

Annika Estassy

Alla dessa hemligheter

Om boken


"Man saknar inte kon förrän båset är tomt."

Nelly är inte helt bekväm med att liknas vid en kossa, men hon följer ändå sin bästa väns råd och ger sig av hemifrån. Planen är att det ska få maken Mats att sakna henne. Mats, som Nelly levt med i tjugo år och som plötsligt vill skiljas och dessutom ha gemensam vårdnad om hunden Pollux.

Nelly packar in sig och Pollux i bilen och kör ner till sydligaste Frankrike för att jobba på den lilla vingården och pensionatet Les Gallines. Det är sommar och hett, cikadorna spelar och bergen doftar förföriskt av pinje, timjan och rosmarin. Drabbad av traktens skönhet och bland nya vänner inser Nelly långsamt att hon är fri att göra vad hon vill. Bara hon vågar. Så vad vill hon och är hon tillräckligt modig? Och vem är det som smyger omkring om nätterna och hotar Les Gallines hela existens?

Annika Estassy är född i franska Nice och uppvuxen i Senegal, Frankrike och Sverige, numera bosatt i södra Frankrike. Annika debuterade 2013 med romanen Solviken, som åtföljdes av Croissants till frukost och Alla dessa hemligheter. Med Gröna fingrar sökes och En sång för Hedda inleddes Månebytrilogin.

Läs mer

Vingården mellan berg och hav

Annika Estassy

Vingården mellan berg och hav

Nyheter

Foto: Audrey Versini Photographe

5 oktober 2020

Annika Estassy släpper serie i ljud

Nyheter