Omslagsbild: Röstautograferna

Utgivningsdatum: 2019-09-04
Recensionsdatum: 2019-09-23
Mediekontakt: Katarina Lindell
ISBN: 978-91-1-309975-0

Röstautograferna

Varifrån kommer rösten egentligen? Uppenbarligen inifrån, uppenbarligen ur munnen. Men ändå från ett osynligt ställe, ett högst vagt och ogripbart inre.

Ja, rösten är en av dessa frågor som blir mer komplicerade ju mer vi tänker på dem. Rösten är både natur och kultur, både personlig och socialt inlärd, både ljudobjekt och meningsbärare. UKON:s poetiska essä är fylld av exempel från havererade poesiuppläsningar, en tjugoårig psykologpraktik, barndomsminnen och Emily Dickinsonska läsefrukter och tar oss via hicka, körsång och födsloskrik till såväl felsägningar, rösthallucinationer som sirener - och en döv fars sista ljudinspelning på ett trasslande kassettband.

"Den kunskap med vilken Ukon rör sig över komplexa fält gör Glömskans bibliotek till ett ljuvligt svävande exempel på den svåra essägenren." Karin Johannisson

Mer om författaren
128 kr Bok - Danskt band
Utgiven: september 2019
123 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2019

SENASTE RECENSIONERNA

Språkets spänst och klarhet, den lätthet med vilken UKON rör sig mellan ämnena, gör läsningen oupphörligt givande. Allra bäst är de självbiografiska och mest konkreta partierna, som de om just poesiuppläsningar. […] genom att använda sin egen röst - upptäcker läsaren ännu en glipa i det verkliga. Hon blir medbrottsling och detektiv i ett, uppmärksam på glappet mellan det som står och det som åsyftas. Mot det glappet öppnar sig alla bra texter - inklusive Röstautograferna.
Det är en poetisk bok om vad den mänskliga rösten är och kan vara, om dess villkor mellan natur och kultur, och den är, som texter av Ukon alltsomoftast är, djupt lärd och ofta rolig på ett sorgset vis. […] Röstens uttryck som en rörelse mellan det personliga, individuella till det gemensamma, kollektiva får en motsvarighet i Ukons egen stil. 

Ulf Karl Olov Nilsson, (UKON) är poet och psykoanalytiker. Hans senaste bok Glömskans bibliotek, en essä och demens, vansinne och litteratur (Norstedts 2016) hyllades av kritiker och nominerades till Augustpriset i fackboksklassen. Röstautograferna (2019) är lika mycket diktsamling som essä, lika mycket undersökning som samtidsdiagnos.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.