Omslagsbild: Flygbyken

Utgivningsdatum: 2019-08-14
Recensionsdatum: 2019-09-02
Mediekontakt: Katarina Lindell
ISBN: 978-91-1-309065-8

Flygbyken

och 83 andra lämningar

"Påträffad i en flodbädd från ägar- och svamlarkulturen: en korgliknande vagnkonstruktion av nättyp, tillverkad i s.k. stål, med ett tvärgående handtag av s.k. plast på ena kortsidan. Korgens mått 68 x 56 x 49 cm. Korgen vilande på fyra st. 47 cm långa, snedställda ben, tillika av stål. I nederänden på benen försedd med fyra små hjul, dvs. ett i varje hörn av konstruktionen, skodda med s.k. gummi och ledade med kula så att de gått att snurra åt alla håll (vilket har lett till spekulationen att man i denna civilisation kan ha haft förmågan att förflytta sej i flera riktningar samtidigt). Sannolikt en processionsvagn av något slag."

Peter Törnqvist blandar i Flygbyken märkvärdiga notiser från svunna sekel med egna betraktelser av företeelser i bortglömda skrymslen av tillvaron, allt utvalt och skildrat med en särskild blick för naturens och civilisationens absurda egenheter, på den oefterhärmliga prosa som han gjort till sitt signum.

Mer om författaren
179 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019
123 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2019

SENASTE RECENSIONERNA

Peter Törnqvist har ett eget sätt att behandla språket. Han knådar samman antikverade ord och idiom med talspråkliga slängar och nyskapelser. […] Han är en säregen språkakrobat. En Gunnar D Hanssonsk fossilskådare, en Erik Beckman med narkolepsi, en mindre självbelåten Povel Ramel.
Här finns den avväpnande humorn och den starka språkliga medvetenheten, men också en stillsam sorg över tidens obönhörliga gång.
Barometern

Peter Törnqvist är en av de mest egensinniga prosaförfattarna i samtidens svenska litteratur. Förutom de tre hyllade kortprosesamlingarna Fältstudier (1998), Lövsågare, innerkurva (2003) och Upprop i dikesfaunan (2013) har han givit ut romanen Kioskvridning 140 grader (2010), för vilken han fick Svenska Dagbladets litteraturpris, och som också nominerades till Augustpriset. Han har därutöver givit ut en skrift om Buster Keaton och egenhändigt men anonymt författat en antologi.

Hans senaste bok är Flygbyken (2019).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.