Omslagsbild: Emily Dickinson och vulkanerna

Utgivningsdatum: 2019-10-23
Recensionsdatum: 2019-11-20
ISBN: 978-91-1-308854-9

Emily Dickinson och vulkanerna

"Det här är en bok om min Emily Dickinson, och om vad det innebär att läsa henne idag. Utgångspunkten är den fråga som genomsyrar det mesta som skrivits om Dickinson: hur kan man vilja det liv som hon valde?

Om man ägnar sitt liv åt att skriva och kanske till och med misstänker att man är bra på det, vill man då inte dela sitt skrivande med någon? Hur kan man vilja detta isolerade liv, livet bakom en skärm, oåtkomlig i sin elektriska storm, förnekad den älskades famntag och den besvarade kärlekens reparativa och generativa kraft?

För den skrivande kvinnan - för den här skrivande kvinnan som är jag - finns det en rädsla att bli som Emily Dickinson, eller som det jag föreställer mig att Dickinson var - det vill säga ensam.

Det här kan därmed inte undgå att vara en bok som åtminstone delvis handlar om konsten och ensamheten, eller kvinnan och ensamheten. Jag tänker mycket på ensamma kvinnor, författare eller ej."

Josefin Holmström

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2019

SENASTE RECENSIONERNA

”Holmström får mig att tänka på Sara Danius. Här finns samma obekymrade, glada och kolossala beläsenhet i kombinationer som gör läsningen lika obekymrad. Emily Dickinson och vulkanerna är en mycket välformulerad och oavlåtligt intelligent bok, men mer än allt är den en vemodig illustration av litteraturvetenskapens maktlöshet inför författandets mysterier. Emily Dickinson skrev utanför sin tid, hur kom hon egentligen in i vår?”
Södermanlands Nyheter
”Författaren och litteraturvetaren Josefin Holmström visar i sin bok att hon har en särskild fallenhet för att läsa Dickinsons dikter. Hon tolkar dem med intelligens och intuition och strör ut kiselstenar längs stigen åt andra.”

NYHETER

Norstedtsförfattare prisas av De Nio

Den litterära akademin delar ut priser till Karolina Ramqvist, Anneli Jordahl och Josefin Holmström.

Foto: Alexander Dahl

”En mycket välformulerad och oavlåtligt intelligent bok”

Recensenterna imponeras av Josefin Holmströms nya bok Emily Dickinson och vulkanerna, där hon lyckats komma närmare den hemlighetsfulla poeten.

Foto: Kajsa Göransson

Josefin Holmström: ”Dickinson bjuder på motstånd”

Emily Dickinson och vulkanerna är en bok om konsten, kvinnan och ensamheten. 

Foto: Kajsa Göransson
Se fler nyheter

Josefin Holmström, född 1986, är litteraturvetare och kritiker i SvD. Hon har doktorerat i engelsk litteratur vid Cambridge. För debutromanen Antarktis nominerades hon till Katapultpriset. Hennes senaste roman var Samuel är mitt namn (2017).

Hon tilldelades Gerard Bonniers essäpris 2020 för Emily Dickinson och vulkanerna

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.